Διεθνή

Στελεχώνει τη νέα κυβέρνηση των Τόρις ο Ντέιβιντ Κάμερον

AEEA5E7B17E452955378611671512A4B.jpgΕκτός χαρτοφυλακίων μένει ο Δήμαρχος Λονδίνου και πλέον βουλευτής της περιφέρειας Uxbridge του δυτικού Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος όμως θα παρίσταται σε ξεχωριστά εβδομαδιαία «πολιτικά υπουργικά συμβούλια» υπό τον πρωθυπουργό.

Η συνέχιση της στελέχωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος και η πρώτη επαφή με την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του ήταν οι ενέργειες με τις οποίες ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε την πρώτη πλήρη εβδομάδα της νέας διακυβέρνησής του.

Μετά τη διατήρηση των τεσσάρων κορυφαίων υπουργών Τζορτζ Όσμπορν, Φίλιπ Χάμοντ, Τερέζα Μέι και Μάικλ Φάλον στα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας αντίστοιχα, ο κ. Κάμερον ανακοίνωσε ορισμένα από τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σε έναν συνδυασμό νέων και παλαιότερων βουλευτών του κόμματος.

Εκτός χαρτοφυλακίων μένει ο Δήμαρχος Λονδίνου και πλέον βουλευτής της περιφέρειας Uxbridge του δυτικού Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος όμως θα παρίσταται σε ξεχωριστά εβδομαδιαία «πολιτικά υπουργικά συμβούλια» υπό τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κάμερον είπε πως ο Μπόρις Τζόνσον θα αφιερώσει την προσοχή του, όπως ο ίδιος έχει υποσχεθεί, στο τελευταίο έτος της δημαρχίας του.

Από τους διορισμούς που έχουν ανακοινωθεί ξεχωρίζει η διατήρηση του Ίαν Ντάνκαν Σμιθ στο πόστο του υπουργού Εργασίας και Συντάξεων, με ευθύνη για τις αναμενόμενες νέες περικοπές ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών στα κρατικά επιδόματα πρόνοιας, η επιστροφή στην κυβέρνηση του Μάικλ Γκόουβ ως υπουργού Δικαιοσύνης και η προαγωγή του Σατζίντ Τζαβίντ στη θέση του υπουργού Επιχειρήσεων από το υπουργείο Πολιτισμού.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αναβάθμιση πολλών γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τα μέλη της Επιτροπής 1922, επιτροπής βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος με μεγάλη επιρροή, η οποία εκφράζει την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Τόρις.

Μιλώντας ενώπιον των συγκεκριμένων βουλευτών, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως η πρώτη πρωθυπουργική του θητεία στόχευε στην «επιδιόρθωση και ανάκαμψη» μετά από τη «μεγάλη ύφεση των Εργατικών». Η νέα θητεία, συμπλήρωσε ο κ. Κάμερον, θα αφορά την ανανέωση.

«Καθήκον μας θα είναι να ανανεώσουμε μια αίσθηση δικαιοσύνης στην κοινωνία μας – όπου εκείνοι που εργάζονται σκληρά και πράττουν το σωστό μπορούν να προχωρούν», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις για τον επαναπροσδιορισμό της συμμετοχής της Βρετανίας «θα είναι σκληρές, αλλά έχουμε τη [λαϊκή] εντολή».

Εξάλλου, ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο εκτίμησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχθούν τα βρετανικά αιτήματα, αρκεί «να είναι συμβατά με το γενικότερο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

You may also like

More in Διεθνή