Πυροβολισμοί με μια νεκρή αστυνομικό και επιθέσεις σε χώρους λατρείας των μουσουλμάνων
Οι δύο ύποπτοι ως δράστες της επίθεσης κατά του Charlie Hebdo, οι αδελφοί Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, εντοπίσθηκαν κοντά στην Εν της Πικαρδίας, στη βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με πηγή των ερευνών.
Πυροβολισμοί με μια νεκρή αστυνομικό, και τρεις επιθέσεις σε χώρους λατρείας των μουσουλμάνων, είναι ο μέχρις στιγμής απολογισμός της βίας την επομένη της αιματηρής επίθεσης στο Charlie Hebdo, με τους φόβους για αντίποινα από γάλλους εξτρεμιστές να φαίνεται ότι υλοποιούνται.
Ειδικότερα, τρεις χώροι λατρείας των μουσουλμάνων έχουν δεχθεί επιθέσεις σε τρεις πόλεις της Γαλλίας από την Τετάρτη το βράδυ, έγινε γνωστό από γαλλικές δικαστικές πηγές σήμερα. Παράλληλα, κατέληξε η μια από τους δύο αστυνομικούς που πυροβολήθηκαν από άγνωστο άνδρα το πρωί στο προάστιο Μοντρούζ νότια του Παρισιού. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των αρχών για τη σύλληψη του δράστη.
Τρεις εκπαιδευτικές χειροβομβίδες ρίχθηκαν στο τέμενος της Μανς, στην ανατολική Γαλλία, πυρά δέχθηκε μία μουσουλμανική αίθουσα προσευχής στο Πορ-λα-Νουβέλ της νότιας Γαλλίας, ενώ εστιατόριο, που συνορεύει με μουσουλμανικό τέμενος έγινε στόχος έκρηξης που “οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια” στην Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, της κεντροανατολικής Γαλλίας.
Aπό τους πυροβολισμούς στο προάστιο Μοντρούζ νότια του Παρισιού έχει τραυματιστεί σοβαρά και ένας πολίτης.
Σερίφ και Σαΐντ Κουασί
Γνωστός στη γαλλική αντιτρομοκρατική ο καταζητούμενος Σερίφ Κουασί
Στο μεταξύ, γνωστός στη γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία είναι ο καταζητούμενος τζιχαντιστής Σερίφ Κουασί, 32 ετών, που καταζητείται μαζί με τον αδελφό του Σαΐντ, 34 ετών, στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση εναντίον της Charlie Hebdo. Ο Σερίφ Κουασί είχε καταδικαστεί πρώτη φορά το 2008 γιατί συμμετείχε σε αποστολή μαχητών στο Ιράκ. Η ταυτότητα του αδελφού του Σαΐντ βρέθηκε στο αμάξι της αιματηρής επίθεσης.
Γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 1982 στο Παρίσι, γαλλικής εθνικότητας και, με το υποκοριστικό Αμπού Ισέν, ο Σερίφ Κουασί ανήκε σε αυτό που ονομαζόταν “το δίκτυο του Μπιτ-Σομόν (Buttes-Chaumont)”. Υπό την ηγεσία του εμίρη Φαρίντ Μπενγετού, το δίκτυο αυτό αναλάμβανε την αποστολή τζιχαντιστών στο Ιράκ για να καταταγούν στις τάξεις της ιρακινής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, της οποίας ηγείτο τότε ο Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.
Είχε συλληφθεί μόλις πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Συρία, στη συνέχεια για το Ιράκ, είχε δικαστεί το 2008 και καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, από τα οποία 18 μήνες με αναστολή.
Δύο χρόνια αργότερα, το όνομά του είχε ακουστεί σε ένα σχέδιο απόπειρας απόδρασης του ισλαμιστή Σμαΐν Αΐτ Αλί Μπελκασέμ, πρώην μέλους της ένοπλης αλγερινής ισλαμικής οργάνωσης GIA, που είχε καταδικαστεί το 2002 σε ισόβια κάθειρξη για την επίθεση που διέπραξε σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι (στάση: Μουσείο Ορσέ) τον Οκτώβριο του 1995 κατά την οποία τραυματίστηκαν 30 άνθρωποι.
Οι γαλλικές αρχές θεωρούν τον Σερίφ Κουασί ύποπτο ως προσκείμενο ενός ηγέτη του ριζοσπαστικού γαλλικού Ισλάμ, του Τζαμέλ Μπεγκάλ που εξέτισε δεκαετή κάθειρξη για την προετοιμασία επιθέσεων. Ο Σερίφ Κουασί θεωρείται ύποπτος για τη συμμετοχή του μαζί με τον Μπεγκάλ στην εκπαίδευση.
Ενώ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην υπόθεση αυτή, επωφελήθηκε ενός απαλλακτικού βουλεύματος. Πρόσωπο οβάλ, κεφάλι ξυρισμένο και αραιό μούσι σύμφωνα με τη φωτογραφία που η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Κουασί είναι πιθανόν “ένοπλος και επικίνδυνος” όπως ο αδελφός του Σαΐντ, που γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1980, επίσης στο Παρίσι. Ο τελευταίος, επίσης γαλλικής υπηκοότητας, σύμφωνα με μαρτυρίες έχει καστανά μάτια, κοντά καστανά μαλλιά και μικρή γενειάδα.
Οι δύο αδελφοί θεωρούνται ύποπτοι ως οι δράστες της σφαγής στο Charlie Hebdo, με 12 νεκρούς και 11 τραυματίες χθες το μεσημέρι. Η ταυτότητα ενός εκ των δυο ανδρών βρέθηκε σε αυτοκίνητο που είχαν εγκαταλείψει οι φυγάδες στο βορειο-ανατολικό Παρίσι.
Ο φερόμενος ως συνεργός τους που παραδόθηκε τη νύχτα στην αστυνομία στη βορειο-ανατολική Γαλλία, ο 18χρονος Μουράντ Χαμίντ είναι ο κουνιάδος του Σερίφ Κουασί. Θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τους δύο σκοπευτές. Αυτόπτης μάρτυρας είχε κάνει λόγο για την παρουσία τρίτου συνεργού μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα της διαφυγής των δραστών της επίθεσης.
Ο Χαμίντ παραδόθηκε στην αστυνομία της πόλης Σαρλβίλ-Μεζιέρ “αφού είδε το όνομά του να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, εξήγησε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Χρήστες του Διαδικτύου που παρουσιάζονταν ως συμμαθητές του Χαμίντ είχαν δηλώσει νωρίτερα σε μηνύματά τους στο Twitter ότι ο Μουράντ Χαμίντ ήταν στην ώρα του μαθήματος μαζί τους στο λύκειο, την ώρα της επίθεσης χρησιμοποιώντας τη λέξη κλειδί “ΜουράντΧαμίντΑθώος”.