Στη Bουλή έφερε το απόγευμα της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, το θέμα των ατασθαλιών που έγινε στους αγροτικούς συνεταιρισμούς την προηγούμενη δεκαετία 2001 -2011. Το τελικό πόρισμα και τα συμπεράσματα από την έρευνα ορκωτών λογιστών, αλλά και την έρευνα του υπουργείου, βρίσκονται στα χέρια του Προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Γιώργου Βλάχου.
Σύμφωνα με τους βουλευτές οι οποίοι πρόλαβαν να ξεφυλλίσουν τα πορίσματα στο πόρισμα υπάρχουν αναλυτικά ποσά για μη σύννομες δαπάνες των αγροτικών συνεταιρισμών και κυρίως της ΠΑΣΕΓΕΣ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τους βουλευτές που είδαν τα πορίσματα για την περίοδο 2001-2011 αναφέρονται μεταξύ πολλών άλλων μη σύννομες δαπάνες ως εξής:
100.000 ευρώ για διαμέρισμα στην Αθήνα στο οποίο διέμενε ο Πρόεδρος. Με αυτά τα χρήματα πληρώθηκαν σε βάθος δεκαετίας ενοίκια, κοινόχρηστα και η καθαρίστρια 103.000 ευρώ για πιστωτική κάρτα του Προέδρου την οποία πλήρωνε η ΠΑΣΕΓΕΣ 68.000 ευρώ έξοδα για γραφείο στις Βρυξέλλες, το οποίο δεν προβλεπόταν 46.000 ευρώ για έξοδα κινητού τηλεφώνου του Προέδρου και 30.000 ευρώ για τον γενικό διευθυντή 25.000 ευρώ για το κυλικείο της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και πληρωμή αγορών από duty free
Για την ΣΥΔΑΣΕ τα τιμολόγια που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν είναι μικρής αξίας ωστόσο έχει προκύψει θέμα με το ταμείο ύψους 157.000 ευρώ καθώς ο Πρόεδρος και ο Ταμίας κρατούσαν το ταμείο στον Οργανισμό αντί να έχουν καταθέσει τα χρήματα στην τράπεζα.
Πάντως, τα αναλυτικά στοιχεία με όλες τις ατασθαλίες βρίσκονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο κ. Κουκουλόπουλος κάλεσε τους βουλευτές εάν θέλουν να δουν τα στοιχεία να περάσουν από το υπουργείο, χωρίς όμως να έχουν πάνω τους φωτογραφικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα και αυτό γιατί την ίδια ώρα διεξάγεται έρευνα από τον εισαγγελέα διαφθοράς και υπάρχουν θέματα προσωπικών δεδομένων.
«Πρέπει να τραβήξουμε πλέον μια κόκκινη γραμμή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, χωρίς, ωστόσο, να συνεχίσει να αιωρείται κατασυκοφάντηση των θεσμών. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος.
Αυτό που έχει βάλει σε περίσκεψη πολλούς βουλευτές είναι το κεφάλαιο με τις «Παρατηρήσεις» των ελεγκτικών υπηρεσιών όπου επισημαίνεται η έλλειψη πλαισίου εποπτείας και ελέγχου των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και αδυναμία επιβολής κυρώσεων, αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την εντολή του πρωθυπουργού να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τιμωρία για το συγκεκριμένο ζήτημα.