Διεθνή

Στη Γαλλία στρέφεται η Τουρκία για το σύστημα πυραυλικής άμυνας

DB6EEC00D521F22BD2AF4782F6D0385B.jpgΤο πυραυλικό πρόγραμμα είχε αρχικά ανατεθεί στην κινεζική εταιρεία CPMIEC, κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του NATO.

Συνομιλίες με τη γαλλο-ιταλική εταιρεία οπλικών συστημάτων Eurosam έχει αρχίσει η Τουρκία, με στόχο την αγορά και τη συμπαραγωγή συστήματος πυραυλικής άμυνας, όπως δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του NATO στην Ουαλία.

Το πυραυλικό πρόγραμμα είχε αρχικά ανατεθεί στην κινεζική εταιρεία CPMIEC, η οποία είχε υποβάλει την οικονομικότερη προσφορά και είχε υποσχεθεί στην Άγκυρα πως σημαντικό μέρος της παραγωγής θα γινόταν από κοινού με τουρκικές εταιρείες, με μετάδοση τεχνικών γνώσεων στους τούρκους υπεργολάβους.

Ωστόσο, η απόφαση της Τουρκίας να επιλέξει κινεζική εταιρεία για το πυραυλικό της πρόγραμμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του NATO, ειδικά από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ενστάσεις των Συμμάχων, που εστίαζαν στη συμβατότητα των κινεζικών όπλων με τα NATOϊκά συστήματα, υποχρέωσαν στα τέλη του 2013 τον τότε πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ να διευκρινίσει πως η συμφωνία με την CPMIEC δεν ήταν οριστική

«Ορισμένες διαφωνίες ανέκυψαν με την Κίνα στα ζητήματα της κοινής παραγωγής και της τεχνογνωσίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Ερντογάν, όπως μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV. Οι επίμαχες δηλώσεις επιβεβαιώθηκαν σήμερα Δευτέρα από το γραφείο του τούρκου προέδρου.

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις με τη CPMIEC συνεχίζονται παρά τις διαφωνίες, υπογραμμίζοντας όμως πως «η Γαλλία, που ήταν δεύτερη στη λίστα, έχει έρθει με νέες προσφορές». «Για εμάς, η από κοινού παραγωγή είναι πολύ, πολύ σημαντική», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή