Διεθνή

Στη νίκη της Γκράμπαρ Κιτάροβιτς η προσοχή των Βαλκανίων

912D8A36FC7A875D4449631EF2243B59.jpgΟ χθεσινός, δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κροατία και η νίκη της υποψήφιας της αντιπολιτευόμενης Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ στις βαλκανικές χώρες.

Οι περισσότερες εφημερίδες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ενημερώνουν για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στην Κροατία και τονίζουν το γεγονός ότι η Κροατία απέκτησε την πρώτη πρόεδρό της.

Οι εφημερίδες του Σαράγεβο “Ντνέβνι Άβαζ” και “Οσλομποτζένιε” προβάλλουν πρωτοσέλιδα τη μάχη για το προεδρικό αξίωμα στην Κροατία και αναφέρουν ότι ήταν δύσκολη και αβέβαιη, αλλά τελικά η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς επικράτησε με μικρή διαφορά.

Η εφημερίδα “Ντνέβνι Άβαζ” παραθέτει και τις πρώτες δηλώσεις της νέας προέδρου της Κροατίας, η οποία -μεταξύ άλλων- υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τους Κροάτες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ώστε να γίνουν ισότιμοι με τους άλλους λαούς, επειδή, όπως σημείωσε, χωρίς Κροάτες δεν υπάρχει Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

“Οι ψηφοφόροι αποφάσισαν: Η Κροατία απέκτησε την πρώτη πρόεδρο στην ιστορία της, γυναίκα που ξέρει, θέλει και μπορεί” αναφέρει η εφημερίδα “Οσλομποτζένιε”.

Επιπλέον δημοσιεύει δήλωση του προεδρικού υποψήφιου του πρώτου γύρου των εκλογών Ίβαν Βίλιμπορ Σίντσιτς, ο οποίος εκτίμησε ότι ο υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) Ίβο Γιοσίποβιτς έχασε στις εκλογές επειδή “γύρισε την πλάτη στους φτωχούς”.

Σε άλλο δημοσίευμα δίνεται έμφαση στη δήλωση του Κροάτη πρωθυπουργού, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν θα υλοποιηθούν τα σχέδια της Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς για πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ότι η τωρινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο “στα σχέδια επιστροφής στην εξουσία της εγκληματικής οργάνωσης”.

Η εφημερίδα “Νεζάβισνε Νόβινε” της Μπάνια Λούκα τονίζει ότι ήταν εξαιρετικά μεγάλο το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές.

Τα βοσνιακά ΜΜΕ προβάλλουν και τη μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα, που άνοιξαν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στην οποία επίσης καταγράφηκε συμμετοχή ρεκόρ.

Τα ΜΜΕ της Σλοβενίας σημειώνουν ότι το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν μεγαλύτερο απ’ αυτό στον πρώτο γύρο και ότι η μικρή διαφορά με την οποία νίκησε η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς αναγγέλλει πολιτική πόλωση μεταξύ των δύο ισχυρότερων πολιτικών κομμάτων και ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει έως τις βουλευτικές εκλογές.

Η εφημερίδα “Ντέλο” της Λιουμπλιάνας αναφέρει ότι η Κροατία απέκτησε πρόεδρο με σήμα κατατεθέν τον μετριοπαθή συντηρητισμό, ο οποίος δεν της επέτρεψε να συρθεί σε “ιδεολογικές συζητήσεις” στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και ότι πρέπει να αλλάξει την πολιτική φιλοσοφία που εκπροσωπούσε έως τώρα και να γίνει πιο ρεαλίστρια.

Η νίκη της Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς δεν είναι τόσο νίκη της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) όσο ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σημειώνεται στο δημοσίευμα της σλοβενικής εφημερίδας που χαρακτηρίζει τις χθεσινές εκλογές, τις πιο αβέβαιες μέχρι στιγμής.

Η οριακή διαφορά των δύο αντιπάλων και το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής δείχνουν ότι παρά την εμφάνιση νέων πολιτικών κομμάτων το SPD και το HDZ κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της Κροατίας.

“Τα δύο ισχυρότερα κόμματα συμπεριφέρονται σαν τον σκύλο με τη γάτα και η σχέση τους γίνεται ολοένα και πιο τεταμένη, αντί να ενώνουν τον κόσμο, τον διχάζουν. Οι προεδρικοί υποψήφιοι χώρισαν τους πολίτες σε εκείνους που στηρίζουν το HDZ και σε εκείνους που στηρίζουν το SDP και πολύ λίγο έγινε συζήτηση για τα αίτια της κρίσης, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και το μεγάλο ποσοστό πολιτών που ζει στα όρια της φτώχειας” τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Ντέλο”.

Ο πολιτικός αναλυτής και πρώην πρέσβης της Σλοβενίας στο Βελιγράδι, Μπορούτ Σούκλιε εκτίμησε ότι το επιτελείο του Γιοσίποβιτς υποτίμησε τους πολιτικούς αντιπάλους.

Ο Ίβο Γιοσίποβιτς ήταν “καλός πρόεδρος” και στην εκστρατεία παρουσίασε πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση, το οποίο ήταν αναγκαίο στην Κροατία, αλλά η Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς προσέγγισε περισσότερους τους ψηφοφόρους και ήταν πιο κατανοητή επιμένοντας στην αισιοδοξία, στη μάχη για το μέλλον και στον αμοιβαίο σεβασμό.

“Η Κροατία έχει πρόεδρο, η οποία μετά τη νύχτα του θριάμβου θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυσκολίες, όταν θα πρέπει να εκπληρώσει όσα έχει υποσχεθεί” υπογράμμισε ο κ. Σούκλιε.

Ο σλοβενικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι θα είναι ενδιαφέρουσα η σχέση της νέας προέδρου με την κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και το πως θα εξελιχθεί η συμβίωση.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, σχολιαστές του σλοβενικού τηλεοπτικού σταθμού ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεων Σλοβενίας – Κροατίας, επειδή η νικήτρια των προεδρικών εκλογών σε ορισμένες δηλώσεις της για τις μελλοντικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες εξέφρασε πολύ πιο σκληρές θέσεις από τον Ίβο Γιοσίποβιτς.

Τα ΜΜΕ στο Μαυροβούνιο ενημερώνουν για τη νίκη της υποψήφιας της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης και μεταφέρουν το κλίμα από τα εκλογικά επιτελεία των δύο προεδρικών υποψήφιων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υπόσχεση της Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς στους πολίτες ότι η Κροατία θα γίνει μεταξύ των πιο αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ.

Στη Σερβία, δημοσιεύματα εφημερίδων αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα κρίθηκε από τις ψήφους των Κροατών της διασποράς, καθώς από τους 37.000 ψηφοφόρους στο εξωτερικό οι 33.700 ψήφισαν την Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, οι περισσότεροι από τους οποίους στη γειτονική Βοσνία – Ερζεγοβίνη ή από τα άκυρα ψηφοδέλτια.

Η εφημερίδα “Πολίτικα” του Βελιγραδίου, σε δημοσίευμα σημειώνει ότι οι προεδρικές εκλογές στην Κροατία διεξήχθησαν σε μία περίοδο που η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι η χείριστη.

Η εφημερίδα “Βέτσερνι Νόβοστι” αναδημοσιεύει άρθρο της κροατικής εφημερίδας “Γιούταρνι Λιστ”, στο οποίο αναφέρεται ότι τη νίκη στην κ. Γκράμπαρ Κιτάροβιτς έφεραν τα άκυρα ψηφοδέλτια, καθώς περισσότεροι από 60.000 πολίτες που ψήφισαν στο χθεσινό γύρο αποφάσισαν να ακυρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους και ότι η διαφορά των δύο προεδρικών υποψηφίων ήταν περίπου 19.000 ψήφοι.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ άκυρων ψηφοδελτίων στην Κροατία, περίπου το 2,71% των ψηφοφόρων ακύρωσε τα ψηφοδέλτια, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, αναφέρεται στο δημοσίευμα και υπογραμμίζεται ότι μερίδα των ψηφοφόρων που αποφάσισε να προβεί σε αυτή την κίνηση ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Σίντσιτς, υποψήφιου για την προεδρία στον πρώτο γύρο, ο οποίος ζήτησε από τους 300.000 πολίτες που τον ψήφισαν να μην επιλέξουν κανέναν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο.

You may also like

More in Διεθνή