«Τρεις και σήμερα» απομένουν για να αρχίσει η σκληρή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών που θα κρίνει ποια μέτρα θα απαιτηθούν να λάβει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο. Η πίεση σε πρώτη φάση μεταφέρεται στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά σύντομα αναμένεται να στραφεί και στα δημοσιονομικά, όταν σε λίγες μέρες θα ξεκαθαρίσει και η εικόνα της πορείας των εισπράξεων φόρων για όλο το επτάμηνο του 2015.
Και οι τέσσερις απεσταλμένοι των θεσμών (Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΕ, Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ) θα βρίσκονται πλέον από σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχουν τις πρώτες «στενές επαφές» με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης -αλλά και μεταξύ τους.
Το… στρατηγείο τους, θα στηθεί στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσουν. Από εκεί θα έχουν την αυστηρή εποπτεία των ελέγχων, εκεί θα γίνονται αρχικά και οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής και των υπαρχηγών των δανειστών με τους ειδικούς εκπροσώπους που θα ορίσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Στόχος παραμένει να έχουν κλείσει όλα έως το Δεκαπενταύγουστο, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες (συγγραφή κειμένων, ψήφιση από Κοινοβούλια, έγκριση από θεσμούς κλπ), προκειμένουν η συμφωνία να ολοκληρωθεί πρίν τις 20 Αυγούστου όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει προς την ΕΚΤ «ακούρευτα» ομόλογα ύψους 3,2δις ευρώ.
Το ιδανικό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει ολοκλήρωση των ελέγχων έως την Παρασκευή ή Σάββατο το αργότερο. Αυτό είναι όμως το πρώτο μόλις βήμα για τη συμφωνία. Η τεχνική αξιολόγηση θα φέρει στο φως στοιχεία και «πυρομαχικά» που θα χρησιμοποιήσουν οι δανειστές στις τελικές διαπραγματεύσεις.
Εχθές, που ήταν η επίσημη πρώτη για τα τεχνικά κλιμάκα, τριάντα άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι ειδικοί, έψαχναν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να βρουν… «σε ποιον δεν χρωστάει το ελληνικό δημόσιο» και να μπορέσουν να καταγράψουν τις πιεστικές ανάγκες πληρωμών που αντιμετωπίζει για τις προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση.
Τα χρέη που πρέπει επειγόντως να πληρωθούν προς το εξωτερικό αλλά και σε Έλληνες ιδιώτες στο εσωτερικό προσεγγίζουν ήδη τα 10 δισ. ευρώ -και αυτά είναι ένα μέρος μόνον της «ζημιάς» στην ελληνική οικονομία κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Τις επόμενες μέρες οι ελεγκτές θα πρέπει να πουν και πού θα βρεθούν τα λεφτά για να πληρωθούν -αφού τα πρώτα 7,2 δισ. που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η χώρα εξανεμίστηκαν πάλι για συσσωρευμένα χρέη. Και όλα αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν ως το Σάββατο το αργότερο, για να αποτελέσουν τη βάση για την πρώτη έκθεση που θα συντάξουν και θα παραδώσουν στο Eurogroup, που θα αποφασίσει πόσο θα είναι το νέο δάνειο αλλά, κυρίως, πώς και με ποιούς όρους θα δοθεί στην Ελλάδα.
Το πρώτο «ξεσκόνισμα» στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τη συσσώρευση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την πορεία του ΑΕΠ και τις κεφαλαιακές ανάγκες των είχε κυρίως διερευνητικό χαρακτήρα, ώστε από σήμερα να ξεκινήσει η εμβάθυνση σε όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης.
Μεγάλο «αγκάθι των διαβουλεύσεων με τους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες των πιστωτών θα είναι τα προαπαιτούμενα που ζητούν, προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση από το δάνειο του ESM. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα έβαλε χθες ξανά στο τραπέζι το ζήτημα αυτό, λέγοντας ότι αποτελεί τμήμα της εν εξελίξει συζήτησης, ότι «αναμένονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτραπεί η εκταμίευση» και ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.
Σύμφωνα με την κ. Αντρέεβα, ζητούμενο είναι με την πρώτη δόση του δανείου του ESM να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών όμως απαντούσαν πως από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς δεν προκύπτουν τα περί νέων προαπαιτούμενων.
Κυβερνητικές πηγές αισιοδοξούν πως τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους ως την Παρασκευή και «μόνο σε ειδική περίπτωση θα γίνει “follow up” το Σαββατοκύριακο». Ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν έως τότε θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία των κρατικών εσόδων, ειδικά μετά τον «σεισμό» που προκάλεσε στην οικονομία το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών.