Στις μειώσεις των συντάξεων μέσω παράπλευρης οδού επιμένουν οι δανειστές καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το Brussels Group επαναφέρουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την πρότασή τους για αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου ασθένειας.
Η πρόταση προβλέπει την αύξηση της εισφοράς για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 4% που είναι σήμερα στο 6%, αλλά στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των καθαρών αποδοχών κατά 2% θα αφορά τουλάχιστον 2,7 εκατ. συνταξιούχους. Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργος Ρωμανιάς, αναφερόμενος στην απαίτηση των δανειστών τις προηγούμενες μέρες, εκτίμησε ότι οι μειώσεις θα ανέλθουν σε 45 ευρώ κάθε μήνα σε μια μέση σύνταξη.
Παράγοντες της ασφάλισης υπολογίζουν ότι το μέτρο θα αποφέρει έσοδα 500 εκατ. ευρώ ετησίως και θα μπορούσε να καλύψει τις υπερβάσεις που έχουν σημειωθεί στον προϋπολογισμό εξαιτίας της διατήρησης του ΕΚΑΣ και της αναστολής της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αποκρούει την απαίτηση των δανειστών για ξαφνικό θάνατο των πρόωρων συντάξεων, σε 25 μέρες από 1η Ιουλίου. Η ελληνική πλευρά προτείνει την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όσων συνταξιοδοτούνται πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους κατά ένα εξάμηνο ανά έτος από το 2016 έως το 2022 και ένα χρόνο ανά έτος από το 2023 έως το 2025.
Στην πρότασή της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα θεμελιωμένα δικαιώματα καθώς και ευαίσθητες ομάδες ασφαλισμένων όπως μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενοι σε ΒΑΕ και ΑΜεΑ.