Ξεκινά η διαδικασία του due diligence στη ΔΕΣΦΑ, οδεύοντας έτσι στην ολοκλήρωση της πώλησης της ελληνικής εταιρείας, που εκκρεμεί από το 2013. Εντός της εβδομάδας οι τρεις μνηστήρες υπογράφουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας και εν συνεχεία η βελγική Fluxys, η ισπανική Enagas, αλλά και η ιταλική Snam θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού και άλλα δεδομένα της εταιρείας, προκειμένου να προχωρήσουν στην υποβολή προσφοράς για την απόκτηση του 17%.
Αν και το υπουργείο Ενέργειας είχε προσδοκίες ότι θα υποβάλλει προσφορά και ελληνική κοινοπραξία, αυτό τελικά δεν έγινε, καθώς στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνον οι τρεις προαναφερθείσες.
Το θέμα θα κριθεί μεταξύ της Socar και των εταιρειών που θα επιλεγούν για τη μεταφορά ποσοστού 17%, προκειμένου να περιοριστεί η συμμετοχή της αζέρικης εταιρείας στο 49% από το 66%, ενώ η μεταφορά αυτού του ποσοστού έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, Socar και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και η αζέρικη εταιρεία το 2014 πλειοδότησε στο διαγωνισμό, η μεταβίβαση εκκρεμεί μέχρι να δώσει το πράσινο φως της ΕΕ, διότι συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί ποσοστό 17% των μετοχών σε τρίτη, πιστοποιημένη με βάση το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ευρώπης.
Η Snam διαχειρίζεται το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 14,38 δις ευρώ. Επίσης, μεταφέρει διανέμει και αεριοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG ενώ εστιάζει συνολικά σε ρυθμιζόμενες από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ιταλίας δραστηριότητες. Έχει μερίδιο στο διασυνδετήριο αγωγό Zeebrugge καθώς επίσης και στον μεγαλύτερο αγωγό που εισάγει ρωσικό αέριο από την Αυστρία στα σύνορα της Σλοβακίας και την Ιταλία.
Η Enagas κατέχει και διαχειρίζεται το ισπανικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και τέσσερα τερματικά LNG, είναι πιστοποιημένος από την ΕΕ ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος ενώ έχει δραστηριότητα σε 8 χώρες, σε Μεξικό Χιλή Περού, Σουηδία, Ιταλία, Ελλάδα και Αλβανία -ως μέτοχος του αγωγού TAP. Η βελγική Fluxys εκτός από μέτοχος του αγωγού TAP είναι ο ιδιοκτήτης και λειτουργός του βελγικού συστήματος φυσικού αερίου με παρουσία επίσης στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και το τερματικό LNG στο Zeebrugge.