Πολιτική

Στη «σκιά» της δολοφονίας Σουλεϊμανί η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται σε μία περίοδο μεγάλης διεθνούς αναταραχής – Ποια «χαρτιά» αναμένεται να αξιοποιήσει στις συνομιλίες ο Έλληνας πρωθυπουργός για να προωθήσει την ατζέντα του

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται σε μία περίοδο μεγάλης διεθνούς αναταραχής, λόγω της δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Η μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα και σε πολεμική σύρραξη, µε απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και με επιπτώσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει τρεις χιλιάδες στρατιώτες στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσουν τις εκεί αμερικανικές δυνάμεις. Εν μέσω αυτής της έντασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Τραμπ, εξαιτίας και της παραπομπής του, ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει να μείνει εστιασμένος στην ατζέντα του, η οποία περιλαμβάνει ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα και να την προωθήσει στη διάρκεια των εκατόν είκοσι λεπτών που θα έχει στη διάθεσή του. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Μητσοτάκης -Τραμπ θα τα πουν κατ’ ιδίας για περίπου μισή ώρα, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες. Έχει ήδη αποφασιστεί πάντως να μην υπάρξουν κοινές δηλώσεις.

Όπως και να έχει, είναι δεδομένη η προσπάθεια της Αθήνας να αποσπάσει ανταλλάγματα. Αφ’ ενός κάποια αμερικανική εγγύηση της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας, αφ’ ετέρου για να εδραιώσει την ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση που τείνει να διαμορφωθεί. Δεν χωράει αμφιβολία ότι ένας Τραμπ, απορροφημένος με την κρίση στη Μέση Ανατολή, την οποία ο ίδιος προκάλεσε, δεν θα είναι και ο καλύτερος συνομιλητής. Με αυτή την έννοια, η ελληνική πλευρά είναι άτυχη. Από την άλλη, ο Μητσοτάκης έχει χαρτιά να παίξει. Ένα από αυτά είναι η τριμερής συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed που υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ανοικτά την στήριξή τους.

Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι αμφίβολο εάν θα είναι ευεπίφορος σε όσα θα του πει ο Έλληνας πρωθυπουργός για την τουρκική επιθετικότητα και ειδικά για τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σαράτζ για τις θαλάσσιες ζώνες. Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ειδικά σ’ αυτή τη συγκυρία ο Λευκός Οίκος θα νοιώθει δυο φορές περισσότερο την ανάγκη να «πατήσει» στην Τουρκία, παρά τη στενή σχέση που έχει εδραιωθεί μεταξύ Πούτιν-Ερντογάν.

Η Αθήνα μπορεί, όμως, να υπολογίζει στην υποστήριξη παραγόντων του αμερικανικού βαθέος κράτους και του Κογκρέσου. Αμφότεροι πνέουν μένεα εναντίον του Ερντογάν και ως εξ αυτού θεωρούν ότι πρέπει να στηριχτούν στα δύο τρίγωνα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ, μέσω και της αναβάθμισης των F16, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και η προοπτική αγοράς F35, καθώς και η συμπαραγωγή drones.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Πρώτος σταθμός του Μητσοτάκη είναι το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου υπάρχει σημαντική παρουσία ομογενών, με καταγωγή κυρίως από την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη μέσα σε έναν αιώνα Έλληνα πρωθυπουργού, μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο που είχε επισκεφθεί στις 30 Ιανουαρίου 1922 την εκεί ελληνική παροικία.

Ανήμερα των Θεοφανίων ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Atlantic Council, της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης για θέματα διεθνών σχέσεων. Στις 10:15’ τοπική ώρα (17:15’ ώρα Ελλάδας), ο Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ντέιμον Γουίλσον. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση εργασίας με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με την οποία θα συζητήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στις 14:00’ τοπική ώρα (21:00’ ώρα Ελλάδας). Παράλληλα με την κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, θα πραγματοποιηθούν στον Λευκό Οίκο και διευρυμένες συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών.

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα με επίσκεψη στη Γερουσία, όπου αρχικά θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις. Αργότερα, θα συναντήσει Αμερικανούς επενδυτές.
Τον δρόμο της επιστροφής θα πάρει μετά το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα ώρα Ελλάδος), με το δείπνο που παραθέτουν προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Οι δυο τους θα δεξιωθούν το πρωθυπουργικό ζεύγος στο περίφηµο Roosevelt Room του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, παρουσία 300 προσκεκληµένων, οι οποίοι είναι µέλη της πολιτικής, επιχειρηματικής, οικονομικής και δημοσιογραφικής ελίτ της Ουάσιγκτον.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

You may also like