Πολιτική

Στη Βουλή τα σενάρια και οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Τις στρατηγικές αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης τον προσεχή χειμώνα σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει οριστικά την στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου παρουσιάζουν στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και τα μέλη της ειδικής ομάδας που έχει συγκροτηθεί με την συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ, της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ.

Ο Διευθυντής Υποδομών του ΔΕΣΦΑ Νίκος Κατσής ανέφερε ότι στο κακό σενάριο, δηλαδή στην αποκοπή παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία, το συνολικό ενεργειακό έλλειμμα για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 50 τεραβατώρες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το καθαρό εθνικό έλλειμμα περιορίζεται σε 26 τεραβατώρες καθώς οι υπόλοιπες 24 αφορούν την Βουλγαρία η οποία προμηθεύεται φυσικό αέριο από την χώρα μας. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το έλλειμμα 50 τερατωρών υπολογίστηκε από τον ΔΕΣΦΑ βάζοντας στο σχετικό σενάριο και την επαναλειτουργία 4 εως 7 λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως, ο κ. Κατσής εκτίμησε ότι οι ελλείψεις μπορούν να περιοριστούν σημαντικά σε μόλις 1,2 τεραβατώρες μέσω εναλλακτικών οδών προμήθειας και αποθήκευσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ που δείχνουν πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας ενώ εμφανίζεται χαμηλά στην λίστα χωρών που θα κλυδωνιστούν αν η Ρωσία σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Έχουμε 16 σενάρια επικινδυνότητας. Τα πλέον κρίσιμα είναι αυτά που βρίσκονται στην επικαιρότητα και αφορούν τη διακοπή φυσικού αερίου από την Ρωσία και τα σενάρια κυβερνοεπιθέσεων» είπε σε άλλο σημείο. Τέλος, σημείωσε ότι σχεδιάζεται ειδικό προϊόν για εθελοντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας από την βιομηχανία καθώς εισάγονται περαιτέρω προβλέψεις για το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού ώστε να ελαφρυνθούν οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης ενέργειας κατά 15%. «Δεν λέμε να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά ή η θέρμανση όταν απαιτείται. Λέμε να περιοριστεί η σπατάλη. Τον Ιούλιο η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε 13 – 16%. Παράγοντας της μείωσης είναι και η αύξηση παραγωγής μέσω ΑΠΕ. Παράλληλα, ενημέρωσε για το αίτημα που υπέβαλλε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην ΕΕ για δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης των καταναλωτών κυρίως ενεργοβόρων βιομηχανιών που προχωρούν σε μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Τα σενάρια και οι στρατηγικές για περιορισμό του ενεργειακού ελλείμματος

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κατσή το πλάνο προμηθειών φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

Σιδηρόκαστρο: ολική διακοπή φυσικού αερίου από Ρωσία

Κήπους: 1 εκατ κυβικά φυσικού αερίου από το τουρκικό δίκτυο που θα μειωθούν σε 6 χιλ μεγαβατώρες από τον Ιανουάριο 2023.

ΤΑΠ: 3 εκατ. κυβικά φυσικού αερίου ή 30 χιλ μεγαβατώρες

Ρεβυθούσα: 19,5 κυβικά την ημέρα ή 220 χιλ μεγαβατώρες

Ειδικά για την Ρεβυθούσα, ο κ. Κατσής ανέφερε πως έχει γίνει βασικός ενεργειακός κόμβος της χώρας καθώς πλέον αποθηκεύεται το 54% του φυσικού αερίου έναντι του 34% το 2021. «Αν γίνουν οι παραδοχές σας ανέφερα, δηλαδή αποκοπή φυσικοπύ αερίου από Ρωσία λειτουργία λιγνιτικών μονάδων κλπ θα έχουμε συνολικό έλλειμμα 50 τεραβατωρών. Πολύ μεγάλο νούμερο» ανέφερε ο κ. Κατσής διευκρινίζοντας ωστόσο πως «Αν μπορούσαμε να το σπάσουμε σε έλλειμμα Ελλάδας και Βουλγαρίας θα λέγαμε ότι έχουμε 26 τερα έλλειμμα προς Ελλάδα και 24 προς Βουλγαρία».

Αναφορικά με το σχέδιο αντιμετώπισης ανέφερε:

Ρεβυθούσα: Πύκνωση φορτίων LNG. Ιδανικά πετυχαίνουμε 38 τεραβατώρες φέρνοντας ένα καράβι ανα 3 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση το έλλειμμα από 50 τεραβατώρες θα έπεφτε σε 12. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι στο κακό σενάριο όλοι θα ζητούν υγροποιημένο αέριο και δεν θα είναι εύκολο να προμηθευτούμε όλες τις ποσότητες. Αν πετύχουμε το 75% των ποσοτήτων το έλλειμμα θα μειωθεί σε 22 τεραβατώρες.

Ιταλία: αποθήκευση ποσοτήτων σε Ιταλία και περαιτέρω μείωση ελλείμματος σε 15 τερατώερες.

Λειτουργία μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας με ντίζελ αντί φυσικού αερίου: Εχουμε 5 μονάδες που θα μπορούσαν να λειτουργούν 10 ημέρες με ντίζελ και 20 ημέρες με αέριο για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος σε 12,4 τεραβατώρες

Μείωση προμηθειών προς Βουλγαρία: Δεν είναι τόσο εύκολο. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνο τις ημέρες που έχουμε πρόβλημα και να περιορίσουμε το έλλειμμα σε 6 τεραβατώρες (1,2 τερ. Για Ελλάδα και 4,8 για Βουλγαρία)