Οι δύο ηγέτες, στο πλαίσιο αυτής της αναβαθμισμένης στρατηγικής συνεργασίας, αναμένεται να ανακοινώσουν την ενίσχυση του συντονισμού, με την καθιέρωση τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων και την ενίσχυση των σχέσεων στον εμπορικό τομέα, στις επενδύσεις, στις μεταφορές και στις υποδομές, αλλά και στα έργα συνδεσιμότητας για την ενεργειακή ασφάλεια, με κορυφαίο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY Interconnector).
Στο πλαίσιο του ΑΣΣ θα εξεταστεί η ενδυνάμωση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, για τον πολιτισμό, αλλά και για τη μετανάστευση, η οποία αποτελεί πάντοτε ένα σημαντικό κεφάλαιο στις σχέσεις με την Αίγυπτο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών, που τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικές και αφορούν τόσο την αμυντική βιομηχανία όσο και την πραγματοποίηση συχνών κοινών ασκήσεων. Επίσης, η Αίγυπτος έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα την συμμετοχή της Ελλάδας στη δύναμη «Ασπίδες» για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, από την οποία εξαρτάται ευθέως και η βιωσιμότητα της στρατηγικής και εμπορικής σημασίας της Διώρυγας του Σουέζ ως κόμβου των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών.
Η Κοινή Διακήρυξη και οι δηλώσεις των δύο ηγετών αναμένεται να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα συναντίληψης για τα περιφερειακά ζητήματα, αλλά και συμπόρευσης με άξονα το Διεθνές Δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια συγκυρία με ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή και με το γεωπολιτικό σκηνικό να βρίσκεται υπό αναδιαμόρφωση. Στη συνάντηση αναμένεται, βεβαίως, να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Γάζα, στη Συρία και στη Λιβύη.
Οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν τελευταία φορά στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και Ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου, στην υιοθέτηση της οποίας πρωτοστάτησε η Ελλάδα, προβάλλοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.
Η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι στην Αθήνα αποτελεί και μήνυμα ότι η αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία, μετά από πολυετή κρίση, δεν γίνεται εις βάρος των σχέσεων με την Ελλάδα, που έχουν στρατηγική σημασία για τη μεγάλη αραβική χώρα της Βόρειας Αφρικής.