Παράλληλα, η παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ έγινε ήδη δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια λαμβάνει χώρα λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παρουσίαση στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων 2025 – 2036, κύριος πυλώνας του οποίου υπήρξε ο εκσυγχρονισμός του στόλου, στον οποίο έχει οικοδομηθεί ήδη μια σχέση συνεργασίας, με την απόκτηση τριών γαλλικών φρεγατών FDI (Belharra).
Στην κατεύθυνση αυτή δεν αποκλείεται οι δύο υπουργοί να κατευθυνθούν, εκτός από τον Πειραιά όπου θα επισκεφθούν τη γαλλική φρεγάτα D-656 «ALSACE», και στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, όπου εδρεύει κοινό κλιμάκιο των Ναυπηγείων, του Πολεμικού Ναυτικού και της Naval, εν όψει της έλευσης της F-601 «Κίμων», της τρίτης κατά σειρά ελληνικής φρεγάτα Belharra.
Πάντως, το ενδεχόμενο απόκτησης της τέταρτης κατά σειρά φρεγάτας FDI με στρατηγικά όπλα (πύραυλοι SCALP Naval) παραμένει πάντα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να επισημαίνει, ωστόσο, από το Φόρουμ των Δελφών πως «εμείς δεν είμαστε πλούσιοι.
Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να μετράμε πάρα πολύ και να διαπραγματευόμαστε πάρα πολύ. Και περιμένουμε και από μια φιλική χώρα και από μια φιλική επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό», ρίχνοντας το μπαλάκι τυχόν βελτίωσης των προσφορών στο τερέν της Γαλλίας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πολύ υψηλό επίπεδων διμερών σχέσεων εντυπώνεται και σε μια σειρά διπλωματικών ενεργειών, στις οποίες προέβη προ μηνών ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, όταν το Πεντάγωνο δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή του προς την πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα Λοράνς Αουέρ σε σχέση με το ενδεχόμενο προμήθειας των πυραύλων Meteor από την Τουρκία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο συμβολισμός της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Αμυνας καθίσταται ακόμη πιο εμφατικός, καθώς εξετάζεται, κατά πληροφορίες, η απόκτηση 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, η οποία μεταφράζεται ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στη συζήτηση περί τουρκικού ενδιαφέροντος για την προμήθεια πυραύλων Meteor.
Την ίδια ώρα, διακηρυγμένος στόχος για την ελληνική πλευρά είναι η ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στα αμυντικά προγράμματα, ιδίως στο σκέλος της αμυντικής καινοτομίας, με την οδηγία του υπουργού Εθνικής Αμυνας να υπάρχει ελληνική συμμετοχή τουλάχιστον σε ποσοστό 25%, σύμφωνα με επιστολή του στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ.
Υπό αυτό το πρίσμα, «τώρα που μπαίνουμε σε μια κανονικότητα και έχουμε ένα μακρύ προγραμματισμό 20ετίας, 12 συν 8 χρόνια, πρέπει να διασφαλίζουμε την ελληνική συμμετοχή. Οχι απλώς ένα μικρό ποσοστό δήθεν παρουσίας στο πρόγραμμα», σημείωσε με νόημα ο κ. Δένδιας, γεγονός που διαμορφώνει τους όρους απέναντι σε προτάσεις όπως η γαλλική, για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής φρεγατών και υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.