Με «δώρα» προς τους δανειστές όπως τις αυξήσεις ΦΠΑ στις βαλίτσες του, για επιπλέον έσοδα μισού δισ. ευρώ, αναχωρεί για την Ουάσιγκτον σήμερα ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, για συναντήσεις στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Μέχρι την Κυριακή υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί με την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, (ενδεχομένως) τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. Μαζί με τον υπουργό Οικονομίας κύριο Γιώργο Σταθάκη που θα βρίσκεται επίσης στην αμερικανική πρωτεύουσα, δίνουν αγώνα δρόμου για συμφωνία έως το άτυπο Eurogroup της 22ας Απριλίου ή και αργότερα, σε ένα έκτακτο για την Ελλάδα, ενδεχομένως στις 25 ή 26 Απριλίου.
Η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, τα νέα μέτρα και το χρέος μεταφέρεται έτσι από το Χίλτον στα Washington Groups, με την ηγεσία της ελληνικής Τρόικα. Εκεί, μετά το αδιέξοδο σε τεχνικό επίπεδο, ο κύριος Τσακαλώτος θα πρέπει να αξιοποιήσει δύο στοιχεία:
– για να εξευμενίσει την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγανγκ Σόιμπλε για τις καθυστερήσεις, την “μονομερή” κατάθεση νομοσχεδίων-“φωτιά” (ή και για τις υποκλοπές ακόμα) θα δείξει ότι «θυσιάζει» τον ΦΠΑ, καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στους έμμεσους φόρους. Αυτό μπορεί να αρέσει μεν στους ξένους συνομιλητές του, δεν είναι όμως βέβαιο πως τους αρκεί. Αν και δεν χρειάζονται επεξήγηση από ειδικούς για το τι σημαίνει αύξηση 1 μονάδας στον ΦΠΑ, μόνο τα τεχνικά κλιμάκια είναι αρμόδια να πουν αν υποκαθίστανται έτσι οι άλλοι φόροι που δεσμεύτηκε αλλά δεν εφάρμοσε η κυβέρνηση, όπως πχ ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ο φόρος 5 λεπτά ανά στήλη του ΟΠΑΠ κλπ.
Ειδικά στο ΔΝΤ όμως, ανησυχούν μήπως και από τις αυξήσεις ΦΠΑ πληγεί η καταναλωτική ζήτηση, γιατί τους θυμίζει τον «λάθος πολλαπλασιαστή» και την μεγαλύτερη ύφεση, δηλαδή το «λάθος» οποίο αναγνώρισε πως έκανε το Ταμείο στα πρώτα Μνημόνια.
Αν οι ξένοι συνομιλητές του επιμείνουν όμως στη λογική πως «ό,τι δεν λύνεται (με αυξήσεις) κόβεται» και ζητήσουν κι άλλο «αίμα» (περικοπές μισθών ή συντάξεων κλπ) το σαββατοκύριακο των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον μπορεί να κρύβει και άλλα βαριά φορολογικά μέτρα ή υποχωρήσεις στις συντάξεις –που αποτελούν “φετίχ” για την Κριστίν Λαγκάρντ.
– για να κάμψει τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων και ειδικά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επιμένει πως δεν χρειάζεται παρέμβαση στο ελληνικό χρέος, θα βάλει μπροστά την αξιολόγηση του ΔΝΤ που, όπως διέρρευσε στο Reuters, το χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο».
Ο κύριος Τσακαλώτος θα τονίσει την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, επαναλαμβάνοντας αυτό που έλεγε και πριν τρεις μήνες (στα ταξίδια – αστραπή που έκανε μετά την Πρωτοχρονιά στο κ.Σόιμπλε στο Βερολίνο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) ότι δηλαδή «αλλιώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα». Επίσης θα επιρρίψει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, παρότι και οι τρεις (ΕΕ,ΕΚΤ, ΔΝΤ) λένε σε όλους τους τόνους πως «η μπάλα είναι στα πόδια της Ελλάδος». Και θα τονίσει ότι, ως κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα μπορεί, εναρμονίζεται πλήρως με το Μνημόνιο και έχει άλλους τρόπους για να εξασφαλίσει τα 1,8+1,8 δισ. από φόρους και συντάξεις, παρά την “μονομερή” κίνηση να φέρει νομοσχέδια για να διασώσει λίγο από το αφορολόγητο (στα 9.090 από 9.545 αντί 8.182 που ζητούσαν οι δανειστές) και κάτι τις από τις συντάξεις (τις κάτω από 1.400 ευρώ).
Τέτοια μέτρα, τα οποία, θα συζητηθούν από την ερχόμενη Δευτέρα ξανά στην με τους επικεφαλής των ελεγκτών, είναι:
1. Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη περίπου κατά 4,5%, με στόχο την άντληση επιπλέον εσόδων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Ο ειδικός φόρος από τα 670 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 700 ευρώ. Μαζί με ΦΠΑ 23% ή 24%, η επιβάρυνση στην τιμή λιανικής θα φτάσει στα 4-5 λεπτά ανά λίτρο.
2. Αύξηση ειδικού φόρου κατά 10%-15% στο φυσικό αέριο, με στόχο την είσπραξη 25 εκατ. ευρώ.
3. Αύξηση του τέλους στην κινητή τηλεφωνία, που θα ξεκινά από 15% αντί 12% σήμερα
4. Την αλλαγή του τέλους ανά στήλη του ΟΠΑΠ και έσοδα από τη λειτουργία των «κουλοχέρηδων» (VLTs) για να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ από τα τυχερά παιχνίδια.
5. Επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση για περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως
6. Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, ο οποίος ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα θα φτάσει από το 82% στο 85%-90% επί της τιμής λιανικής, για να εισπραχθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.
7. Επιβολή τέλους διέλευσης στα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες (βουλγαρικές κατά κύριο λόγο) για επιπλέον έσοδα περίπου 15 εκατ. ευρώ.
8. Αύξηση τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ.
9. Η επιβολή ειδικού τέλους στα ξενοδοχεία ανά διανυκτέρευση δεν έχει διαψευστεί και βρίσκεται στο τραπέζι. Συγκεκριμένα επανέρχεται το σχέδιο για επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του ενός ευρώ ανά… αστέρι.
Δηλαδή, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων θα επιβάλλεται τέλος τριών ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα πεντάστερα πέντε κ.λπ. για πρόσθετα έσοδα 350 – 400 εκ ευρώ.
10. Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ώστε να κλείσει η «τρύπα» των 375 εκ ευρώ που έχει ανοίξει λόγω της πρόσφατης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Σχεδιάζονται αυξήσεις στους συντελεστές, ειδικά για τον συμπληρωματικό φόρο ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί το «αφορολόγητο» του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.
Aποστολή