Πολιτική

Στις συμπληγάδες Κασσελάκη και Νέας Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αμυντικές δαπάνες

Εντεινόμενες πιέσεις από διαφορετικές κατευθύνσεις δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς αμφότεροι Νέα Αριστερά και Στέφανος Κασσελάκης επανήλθαν χθες αναφορικά με το ζήτημα των αμυντικών δαπανών, το οποίο εκλαμβάνει νέα -και πολύ ευρύτερη δυναμική- παράλληλα με την αναζήτηση κοινού βηματισμού μεταξύ των εγχώριων προοδευτικών δυνάμεων.

Το ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί γύρω από την Κουμουνδούρου ως προς την στάση της στην ψηφοφορία του συγκεκριμένου άρθρου του προϋπολογισμού είχε ως αποτέλεσμα να μην εμφανιστεί «λευκός καπνός» μετά από την προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και αυτό, γιατί οι βουλευτές του κόμματος εμφανίστηκαν διχασμένοι ως προς την καταψήφιση ή μη του επίμαχου άρθρου, ενώ ορισμένοι εξ΄ αυτών φέρονται να μην έχουν καταλήξει στο ποια γραμμή θα πρέπει να ακολουθήσει τελικά η Κουμουνδούρου.

Το ζήτημα, εξάλλου, παραπέμφθηκε στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και σε αυτή του Προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το πρωί του Σαββάτου, με δεδομένο ότι η τελική απόφαση που θα λάβει η Κουμουνδούρου, θα συνοδεύεται, εκτός του όποιου δημοσκοπικού αποτελέσματος και από συνέπειες σε έναν τυχόν προγραμματικό διάλογο για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. Σε σημείο που να μην αποκλείεται να «πυρποληθούν» εντέλει τα ίδια τα σχέδια αναζήτησης προοδευτικών συγκλίσεων, όπως και εκείνα της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που προκύπτουν συνεχώς νέα εσωκομματικά δεδομένα, όπως η χθεσινή πρόταση του Ευρωβουλευτή, Νικόλα Φαραντούρη να προτείνει τη Λούκα Κατσέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Τέλειο άλλοθι»

Ιδίως, εάν τυχόν καταψήφιση των αμυντικών δαπανών αναδειχθεί στο «τέλειο άλλοθι» για στελέχη και βουλευτές της Κουμουνδούρου που φέρονται να προβληματίζονται ακόμη σχετικά με την παραμονή τους ή μη στους κόλπους του κόμματος, παρακολουθώντας με κομμένη την ανάσα τις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκαν ως υπέρμαχοι της υπερψήφισης των αμυντικών δαπανών σημερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με καταβολές από την «καραμανλική Δεξιά» ή το «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», όπως για παράδειγμα ο Πέτρος Παππάς ή η Νίκα Κασιμάτη, που βρέθηκαν κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη όλους τους προηγούμενους μήνες.

Στο μουδιασμένο κλίμα, ήρθε να προστεθεί χθες και η τοποθέτηση του Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της ψήφισης των αμυντικών δαπανών, παρά την μέχρι τώρα δημιουργική ασάφεια της Κουμουνδούρου. Μιλώντας στο ertnews, ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «εγώ θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να αλλάξει. Πρώτον, να κάνει αυτοκριτική. Η αυτοκριτική και η συγγνώμη δεν είναι κακό. (…) Δεύτερον, να αλλάξεις το ύφος στον λόγο, στην πολιτική», αν και ο ίδιος έχει καταψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες τα έτη 2019,2020 και 2021.

Απαντώντας ακόμη για τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα και τον θέλει να αποχωρεί από την Κουμουνδούρου, ο βουλευτής Λάρισας εξήγησε πως «είναι απολύτως φυσιολογικό να είναι προβληματισμένος ένας βουλευτής σε ένα κόμμα το οποίο ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ένα κόμμα το οποίο δυστυχώς έχει κάνει πολλά λάθη και από την προηγούμενη ηγεσία και πρόδωσε τους ψηφοφόρους του. Τους πλήγωσε ανεπανόρθωτα και είναι απολύτως φυσιολογικό να προβληματίζονται οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και εγώ».

Αφού, στην συνέχεια, συνεχάρη και δημόσια τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο, ο κ. Κόκκαλης διευκρίνισε με νόημα πως «με ψήφισε ο ελληνικός λαός το 2019 σε έναν ΣΥΡΙΖΑ διευρυμένο, με τον Αλέξη Τσίπρα, για ένα προοδευτικό μέτωπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνικού λαού. (…) Προφανώς δεν προέρχομαι από την Αριστερά. (…) Με ψήφισε επειδή συμφωνούσε σε πολλά από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως είχε διευρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια μεγάλη παράταξη», όπως σημείωσε ο κ. Κόκκαλης). Ο ίδιος, μάλιστα, άφησε αιχμές για το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023, επιρρίπτοντας ευθύνες σε κορυφαία στελέχη του κόμματος. «Να θυμίσω το 2023, Άλαλοι μιλούσαν για τοπικά νομίσματα, άλλοι μιλούσαν για υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και ήταν απολύτως λογικό ο ψηφοφόρος να φοβηθεί και να στραφεί εκ νέου στον κύριο Μητσοτάκη», κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

«Ναι» στις δαπάνες από Κασσελάκη

Και παρότι οι πιο κεντρώοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πιέζουν την ηγετική ομάδα υπέρ της ψήφισης των αμυντικών δαπανών, την πρόθεση των βουλευτών του κόμματός του, Κινήματος Δημοκρατίας να τις υπερψηφίσουν, γνωστοποίησε χθες με ανάρτησή του από την Αμερική, όπου βρίσκεται, ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες γιατί: 1. Η εξοπλιστική ενίσχυση είναι αναγκαία για την ασφάλεια και την αποτροπή απειλών. 2. Πιστεύουμε στη συνολική στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε επίπεδο υλικών μέσων όσο και ανθρώπινου δυναμικού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, επιχειρώντας να στείλει ένα σήμα… εξόδου σε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η Κουμουνδούρου, ωστόσο, ζυγίζει πολιτικό κόστος και καταστάσεις, καθώς η στροφή προς το Κέντρο, όπως αυτή εκφράζεται στην υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών, θα μπορούσε να κοστίσει την προοπτική ενός «Λαϊκού Μετώπου». Ήδη, με σχόλιό της η Νέα Αριστερά ανέφερε χθες πως «στις 27 Νοεμβρίου ο Αλέξης Χαρίτσης, κάλεσε τα κόμματα της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν, μαζί με τη Νέα Αριστερά, τους υπερεξοπλισμούς της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Τους υπέρογκους εξοπλισμούς που στερούν 5 δισ. ευρώ σε βάθος διετίας από το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, και τη στήριξη των πολιτών».

«Να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στη στροφή των ευρωπαϊκών ελίτ προς την πολεμική οικονομία, να ακουστεί ένα ηχηρό “όχι” στον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό. Ένα μεγάλο “όχι” στον πόλεμο» προσθέτει η Νέα Αριστερά, λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει πως θα υπερψηφίσει τους υπερεξοπλισμούς, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική επιλογή στροφής προς τα δεξιά και την επαναφορά του συναινετικού δικομματισμού», όπως επισημαίνεται. «Αναμένουμε καθαρές κουβέντες και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταψηφίσει ή θα δώσει ξανά στήριξη στην κυβέρνηση, όπως έπραξε στον προϋπολογισμό του 2024; Το δίλημμα είναι σαφές: Συναινετική ή μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;» διερωτάται με νόημα η Νέα Αριστερά.

You may also like