Οικονομία

Στο 30% ο φόρος στις στοιχηματικές εταιρείες – Στο 35% στον ΟΠΑΠ!

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Με μια πρωτοφανή απόφαση για τα διεθνή δεδομένα στη στοιχηματική αγορά, η κυβέρνηση φρόντισε επιμελώς μέσα στον καταιγισμό μέτρων του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων φορολογίας, να συμπεριλάβει την κλιμακωτή αύξηση του φόρου επί των μικτών εσόδων των εταιριών. Τα όλα όσα έλεγε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών περί «νέας τεχνικά καλύτερης διατύπωσης και πιο δίκαιης αναλογικής διάρθρωσης φόρου» αποδεικνύεται πως είναι φράσεις από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Φαινομενικά η απόφαση αυξάνει από το 30 στο 35% κλιμακωτά και για κάποιον που δεν γνωρίζει «ακούγεται» λογικό ανάλογα των μικτών εσόδων να αυξάνεται προοδευτικά και ο φόρος. 

Δηλαδή παραμένει το 30% η συμμετοχή του Δημοσίου για μικτό κέρδος μέχρι τα 100 εκατ. ευρώ και αυξάνεται στο 32,5% για το τμήμα του μικτού κέρδους που υπερβαίνει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ και μέχρι τα 200 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα αυξάνεται στο 35% για το τμήμα του μικτού κέρδους που υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Η «λεπτομέρεια» που φαίνεται πως «δεν είδε» ο κύριος Αλεξιάδης είναι ότι ΟΛΕΣ οι στοιχηματικές εταιρίες του διαδικτύου που λειτουργούν υπό προσωρινό καθεστώς και δηλώνουν ψίχουλα, θα φορολογηθούν με το 30% ενώ ο ΟΠΑΠ με 35%. Το πώς είναι δυνατόν ο ίδιος ο οποίος είναι ο καθ’ ύλιν αρμόδιος για τα φορολογικά έσοδα να διαπιστώνει σε ομιλία του στη Βουλή ότι το κράτος δεν εισπράττει τίποτα από αυτές και ο ίδιος να συνεχίζει αυτό το φορολογικό έγκλημα είναι απίστευτο. (και προφανώς σε βάρος και όλων των φορολογούμενων που θα σηκώνουν το νέο σταυρό φορολογικών μαρτυρίων).

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΟΠΑΠ εμφάνισε μικτά έσοδα 1,1 δισ. ευρώ, όταν οι διαδικτυακοί πάροχοι που έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς, κατά δήλωσή τους στην ΕΕΕΠ (στοιχεία παρείχαν οι 21 από τις 24 εταιρείες του μεταβατικού καθεστώτος) είχαν στο σύνολο τους ακαθάριστα έσοδα ύψους 116 εκατ. ευρώ. Το 1,1 δις θα φορολογηθεί με συντελεστή 35% και όλες οι 24 εταιρίες με 30%. Προφανώς και δεν μπήκε τυχαία ο πήχης στα 100 εκατ. ευρώ, καθώς ΚΑΜΜΙΑ από αυτές δεν δηλώνει τόσα ακαθάριστα έσοδα.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς τυχερών παιγνίων:

· Σε καμία αγορά τυχερών παιγνίων στην Ευρώπη δεν υπάρχει κλιμακωτή φορολόγηση. Σε καμία περίπτωση, δεν υφίσταται η έννοια της «αναλογικότητας» ανά πάροχο. Αυτό αποτελεί διακριτική μεταχείριση.

· Είναι η πολλοστή φορά που αντί η κυβέρνηση να ρυθμίσει οριστικά την αγορά τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου, όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά συνεχίζει να τις ευνοεί αδικαιολόγητα.

· Οι 24 εταιρείες δεν είναι ελληνικές εταιρείες, αλλά για εταιρείες με έδρα το εξωτερικό και κυρίως τη Μάλτα, οι οποίες δεν ελέγχονται επαρκώς ούτε από το δημόσιο, ούτε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, όπως ομολογούν οι ίδιες οι αρχές.

· Η φορολόγηση στις ευρωπαϊκές αγορές τυχερών παιχνιδιών είναι μεγαλύτερη για τους διαδικτυακούς παρόχους και μικρότερη για όσους προσφέρουν επίγειο στοιχηματισμό (καθώς οι offline παροχοι διαθέτουν υψηλότερα λειτουργικά κόστη και, λόγω του δικτύου που λειτουργούν, απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων – συνεργατών)

· Στην Ιταλία ο συντελεστής φορολόγησης του GGR των διαδικτυακών παρόχων έχει ανέβει στο 22%, με τους επίγειους παρόχους (Land based betting) στο 18%. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, οι online πάροχοι φορολογούνται με 25% στα μικτά τους κέρδη και ο επίγειος πάροχος με 10%.

· Χωρίς ενιαίους συντελεστές ευνοούνται οι εταιρείες που δεν διαθέτουν ούτε προσωπικό και φυσικές υποδομές, παρά μόνο παρουσία στο διαδίκτυο.

· Για λόγους που δεν είναι κατανοητοί, η αγορά του διαδικτυακού τζόγου συνεχίζει επί μακρόν να τελεί υπό «μεταβατικό καθεστώς» και αποφεύγεται η ρύθμισή της.

· Ο έλεγχος και η αδειοδότηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται, παραμένει σε διαρκή εκκρεμότητα από το 2011

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις 24 εταιρίες που εντάχθηκαν στο μεταβατικό καθεστώς απέκτησαν άδεια σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, άλλες εντάχθηκαν χρησιμοποιώντας άδεια άλλων εταιρειών, άλλες δεν ήταν καν εγκατεστημένες στην ΕΕ, όπως απαιτείτο, ενώ οι τζίροι που δηλώθηκαν από ορισμένες εταιρείες δεν ανταποκρίνονταν στην εκτιμώμενη αγορά διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται ενόσω διενεργείται ήδη διπλή δικαστική έρευνα σε Ελλάδα και Κύπρο για φοροδιαφυγή μαμούθ πάνω από 35 εκατ. ευρώ μέσω στοιχηματικών εταιριών. Οι Έλληνες οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ήδη προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εντολή έρευνας προς την Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) για δυο αδικήματα, αυτά της καταγγελλόμενης φοροδιαφυγής 35 εκατομμυρίων και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like