Η κίνηση της προέδρου της Βραζιλίας έρχεται μία ημέρα πριν αρχίσει η κρίσιμη συζήτηση στη Γερουσία για την αποπομπή της, με την κατηγορία της ότι «μαγείρεψε» τον προϋπολογισμό του 2014.
Τον ύστατο αγώνα ώστε να διακόψει τη διαδικασία αποπομπής της δίνει στη Βραζιλία η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει την διαδικασία, η οποία έχει φτάσει πλέον στη Γερουσία.
Εάν την Τετάρτη η Γερουσία, με απλή πλειοψηφία, εγκρίνει την αποπομπή της, η κ. Ρούσεφ θα τεθεί σε διαθεσιμότητα από την προεδρία για έως 180 ημέρες, ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της.
Σε περίπτωση αποπομπής, χρέη υπηρεσιακού προέδρου θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος Μίχελ Τέμερ, ο οποίος όμως αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες με την πρόεδρο.
Η κ. Ρούσεφ κατηγορείται ότι το 2014, οπότε και επανεξελέγη στον προεδρικό θώκο, απέκρυψε το έλλειμμα στον προϋπολογισμό χρησιμοποιώντας χρήματα από κρατικές τράπεζες.
Η προσφυγή της κ. Ρούσεφ στο Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται μία ημέρα αφού η Γερουσία απέρριψε ως αντιδημοκρατική την αιφνιδιαστική απόφαση του υπηρεσιακού Προέδρου της κάτω Βουλής να ακυρώσει την αρχική απόφαση αποπομπής που είχε οδηγήσει την όλη υπόθεση στη Γερουσία.
Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της κάτω Βουλής, Βαλντίρ Μαρανιάου υποχρεώθηκε σήμερα να υποχωρήσει από την απόφασή του για ακύρωση της διαδικασίας, χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση για την αλλαγή στάση.
Ο κ. Μαρανιάου διορίστηκε στη θέση του πριν από λίγες ημέρες, αφότου ο προκάτοχός του, Εντουάρντο Κούνια, τέθηκε σε διαθεσιμότητα για εμπλοκή σε μίζες 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Κούνια, αρχιτέκτονας της διαδικασίας αποπομπής της κ. Ρούσεφ, κατηγορείται ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει την έρευνα σε βάρος του.
Το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης στο Ανώτατο Δικαστήριο στηρίζεται ακριβώς στην έρευνα σε βάρος του κ. Κούνια, τον οποίο χαρακτηρίζει ως ακατάλληλο για τη θέση του.