Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επιζητά νέα λαϊκή εντολή για τη συνέχιση του φιλόδοξου και ανορθόδοξου μεταρρυθμιστικού και οικονομικού του προγράμματος, που είναι γνωστό ως «Abenomics».
Σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται η Ιαπωνία, καθώς σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διέλυσε την Κάτω Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες εκλογές στις 14 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Άμπε επιζητά νέα λαϊκή εντολή για τη συνέχιση του φιλόδοξου και ανορθόδοξου μεταρρυθμιστικού και οικονομικού του προγράμματος, που είναι γνωστό ως «Abenomics», το οποίο και άρχισε όταν επέστρεψε στην πρωθυπουργία, πριν από δυο χρόνια.
Τα «Abenomics» προβλέπουν περιλαμβάνουν αύξηση των δημόσιων δαπανών και εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να καταπολεμηθεί ο χρόνιος χαμηλός αποπληθωρισμός που πνίγει την οικονομική δραστηριότητα.
Παράλληλα με τα μέτρα αυτά όμως, ο κ. Άμπε αύξησε τον ΦΠΑ από το 5% στο 8%, με αποτέλεσμα την κάμψη της ζήτησης. Η δεύτερη αύξηση, από το 8% στο 10%, επρόκειτο να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το οικονομικό κλίμα, για αυτό και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να ανακοινώσει τη μετάθεση της εφαρμογής της κατά 1,5 χρόνο, δηλαδή για το 2017.
Έρευνα του πρακτορείου Kyodo δείχνει πως το 63% των ερωτηθέντων δεν καταλαβαίνει την απόφαση του κ. Άμπε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μόλις το 31% υποστηρίζει την απόφασή του.
Δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή δείχνει τη δημοτικότητα του κ. Άμπε να έχει πέσει στο 39%, το χαμηλότερο δηλαδή ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2012, οπότε ανέλαβε την πρωθυπουργία.
Το 37% δήλωσαν ότι θα ψήφιζε το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του κ. Άμπε, ενώ το 13% θα ψήφιζε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ). Το 30% δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που ο συνασπισμός του δεν αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν απίθανο, παρότι μπορεί να καταλήξει αποδυναμωμένος αν το LDP χάσει πολλές έδρες.