SelectedΠολιτική

Στο επίκεντρο οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών – Συνάντηση Μητσοτάκη με τραπεζίτες

kyr-mitsotakis-708Οι τραπεζικές χρεώσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής των τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο θέμα των τραπεζικών χρεώσεων αναφέρθηκε, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του κατά το 11ο ετήσιο συνέδριο της ΕΕΔΕ, υπό τον τίτλο «11th Risk Management and Compliance», καλώντας τους εκπροσώπους των τραπεζών να έχουν ευήκοα ώτα στην κοινωνία, έτσι ώστε «να μην υπάρχει η αίσθηση ότι συνεννοούνται στις προμήθειες που επιβάλλουν π.χ. σε θέματα καρτών».

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή συγκυρία που υπάρχει στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον με την πτώση των επιτοκίων και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, ενώ δεσμεύθηκε για την ικανοποίηση του αιτήματος των τραπεζών για την επίλυση του προβλήματος των ποινικών ευθυνών που αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά στελέχη όταν κάνουν ρυθμίσεις, η οποία θα γίνεται πλέον κατ’ έγκλησιν και όχι αυτεπαγγέλτως.

Το θέμα των προμηθειών που εισπράττουν οι τράπεζες αναλύθηκε στο βασικό πάνελ του συνεδρίου της ΕΕΔΕ υπό τον συντονισμό του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ κ. Μάρτιν Τζούρντα, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρέωση προμήθειας που εισπράττουν οι τράπεζες τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους κατόχους καρτών όταν κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ μέσω του διατραπεζικού συστήματος. Το θέμα συνδέεται με την ανάγκη ενίσχυσης της κερδοφορίας των τραπεζών και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους, σε συνάρτηση με την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας στις τραπεζικές συναλλαγές, που στη χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα εάν συγκριθεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι χρήστες των ψηφιακών δικτύων είναι μόλις 34% των πελατών έναντι 76% σε χώρες όπως η Ολλανδία, αλλά την ίδια στιγμή σε χαμηλά επίπεδα είναι και το ποσοστό των προμηθειών ως σύνολο των λειτουργικών τους εσόδων (23% στη χώρα μας έναντι 43% του μέσου ευρωπαϊκού όρου), αναδεικνύοντας και τη δυναμική αυτής της πηγής εσόδων.

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισαν την πρόκληση που δημιουργούν οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες αλλάζουν το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών και ωθούν σε μείωση του κόστους. Αναφερόμενος στις προοπτικές χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν την ανάπτυξη και ότι τα περιθώρια είναι μεγάλα, στον βαθμό που τα εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσωπεύουν μόλις το 50% του ελληνικού ΑΕΠ έναντι διπλάσιου ποσοστού στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι η χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων αποτελεί βασικό πυλώνα του νέου επιχειρηματικού σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας και θα υποβοηθηθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας, οδηγώντας σταδιακά και στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των νοικοκυριών.

Στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Θοδωρής Καλαντώνης χαρακτήρισε τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογία «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», έθεσε ωστόσο ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση της δυναμικής του τραπεζικού συστήματος και την αποκατάσταση της πιστωτικής επέκτασης, την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank κ. Αρτέμη Θεοδωρίδη η δημιουργία του σχήματος προστασίας του ενεργητικού που δρομολογεί η κυβέρνηση με την επωνυμία «Ηρακλής», για το οποίο οι τράπεζες αναμένουν τις λεπτομέρειες, ενώ διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν και σε θεσμικό επίπεδο που θα βελτιώσουν τους μηχανισμούς για ρυθμίσεις οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το θέμα της σωστής διαχείρισης κινδύνων ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, σημειώνοντας ότι «δεν καλύπτει μόνο περιόδους που χαρακτηρίζονται από τον υψηλό όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Στο πλαίσιο του NPL Forum, που περιλαμβάνει δάνεια ύψους 8,5 δισ. ευρώ από μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες έχουν ήδη δρομολογήσει ρυθμίσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ανέφερε στο ίδιο συνέδριο ο ανώτερος γενικός διευθυντής της τράπεζας κ. Γ. Γεωργακόπουλος, ενώ ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής καθυστερήσεων της Alpha Bank κ. Θ. Αθανασόπουλος ανέδειξε ως πρόκληση για την επάνοδο των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τη δεύτερη ευκαιρία. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα προέλθει από τις επιχειρήσεις που παρότι υπερδανεισμένες έχουν πλέον εξυγιανθεί εξήγησε η γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας κ. Φ. Ιωάννου, ενώ ο γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων της Eurobank και διευθύνων σύμβουλος της FPS κ. T. Πανούσης αναφέρθηκε στον ρόλο των εταιρειών διαχείρισης για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

You may also like

More in Selected