(EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση στα νοσοκομεία, με τις ελλείψεις του προσωπικού να αγγίζουν πλέον τα όρια της επικινδυνότητας.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως από το ΚΑΤ λείπει βαμβάκι πέντε μήνες, ενώ αυτό είναι μόνο ένα στοιχείο από την ατελείωτη λίστα των προβλημάτων που υπάρχουν στο ΕΣΥ. Εξαιτίας όλων αυτών, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις προνοιακές δομές πραγματοποιούν 24ωρη απεργία αύριο, Τετάρτη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου καθώς σημειώνουν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται «στο δρόμο της κατάρρευσης, που το έχουν οδηγήσει οι μνημονιακές πολιτικές της ύφεσης, της λιτότητας, των εισοδηματικών περικοπών των εργαζομένων, της διάλυσης των δημόσιων δομών κοινωνικής στήριξης».
Στον «Ευαγγελισμό», οι ελλείψεις προσωπικού αγγίζουν τα όρια της επικινδυνότητας, τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, Ηλίας Σιώτας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι από τις 15 εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μετά βίας 9-10, ενώ η εργασιακή εξουθένωση αγγίζει το 40%.
«Ποτέ δεν είδαμε στα νοσοκομεία τόσο λίγο προσωπικό, ποτέ δεν είδαμε τόσο επικίνδυνα χαμηλά τα οικονομικά των νοσοκομείων και ποτέ δεν είδαμε τόσο πολύ κόσμο να προσέρχεται σε αυτά», τόνισε ο κ. Σιώρας, σε συνέντευξη Τύπου.
Ο προϋπολογισμός του «Ευαγγελισμού» έχει μειωθεί κατά 14% σε σχέση με την περασμένη χρονιά και ενώ θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στο νοσοκομείο τουλάχιστον 25-30 εκατ. ευρώ για το α΄ τετράμηνο, αποδόθηκαν μόνο 2 εκατ., με μηνιαίο κόστος για προμήθειες και υπηρεσίες να ανέρχεται στα 7-8 εκατ. και τα ταμειακά διαθέσιμα να μην ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σιώρας.
Την ίδια ώρα, καταγράφεται περίπου 20% αύξηση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, για τους ανασφάλιστους, των οποίων το κόστος υπολογίζεται στα 2.200 ευρώ ανά ασθενή, απαιτείται άμεση επιχορήγηση, αλλά «μέχρι τώρα έχουν δοθεί μόνο 45.000 ευρώ», όπως ανέφερε ο κ. Σιώρας. Εως σήμερα έχουν νοσηλευθεί στον «Ευαγγελισμό» 250 ανασφάλιστοι και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τους 1.000 έως το τέλος του χρόνου.
Με 50% λιγότερο προσωπικό το ακτινολογικό στο ΚΑΤ
Αντίστοιχα τραγική είναι η κατάσταση και στο ΚΑΤ. Στο νοσοκομείο θα έπρεπε να αποδοθούν το α’ τετράμηνο 16 εκατ. και αποδόθηκαν 2 εκατ, τη στιγμή που οι πάγιες δαπάνες φτάνουν τα 3,2 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Παρασκευή Πάκου.
Συνέπεια όλων αυτών είναι το τμήμα των ακτινολόγων να λειτουργεί με 50% λιγότερο προσωπικό από αυτό που προβλέπει ο κανονισμός, τρεις αίθουσες χειρουργείων να είναι κλειστές, ενώ μόνο στους εργαζομένους στα χειρουργεία οφείλονται 627 ρεπό. Οσο για τη συντήρηση των υποδομών, αυτή είναι «ανύπαρκτη» σύμφωνα με την κ. Πάκου.
Σε οριακό σημείο το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»
Ιδιαίτερα σοβαρή είναι όμως η κατάσταση και στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα». Εκεί φιλοξενούνται 86 παιδιά και στα νοσοκομεία περιμένουν ακόμη 40, καθώς η έλλειψη υποδομών και προσωπικού έχει φτάσει σε οριακό σημείο, όπως τόνισε η πρόεδρος των εργαζομένων, Αναστασία Παπαδογιαννάκη.
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα θα έπρεπε να υπηρετούν 28 κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά υπάρχουν μόνο 8, στις βρεφονηπιακές υπηρεσίες προβλέπονται 100 θέσεις και οι 50 είναι κενές, από 5 ψυχολόγους καλυμμένες είναι μόνο οι 2 θέσεις. Οι διαδικασίες υιοθεσίας καθυστερούν, με αποτέλεσμα σήμερα να χρειάζεται διπλάσιος χρόνος -που φτάνει και τα 5 χρόνια- για να ολοκληρωθούν, και από την άλλη οι ανάδοχες οικογένειες «έχουν αφεθεί», καθώς, λόγω έλλειψης προσωπικού η παρακολούθηση είναι ελλιπής, ενώ έχει παρατηρηθεί και καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων.
Μάλιστα, η κ. Παπαδογιαννάκη άφησε αιχμές και για τον ρόλο των ΜΚΟ, λέγοντας ότι φιλοξενούν μόνο υγιή παιδιά και σημειώνοντας πως «όσο η κατάσταση στα κρατικά ιδρύματα χειροτερεύει θα ανοίγει ο δρόμος στην επιχειρηματική δράση σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς».
Νοσοκομειακοί γιατροί: Τραγική υποστελέχωση
Μιλώντας για οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων, τραγική υποστελέχωσή τους και σωματική και ψυχολογική εξουθένωση των εργαζομένων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση των νοσοκομείων τουλάχιστον κατά 600 εκατ., και από τα 1,4 που προβλέπονται να φτάσει τα 2 δισ., ώστε -όπως αναφέρει- να δοθεί λύση στα προβλήματα έλλειψης υλικών και φαρμάκων, να εξομαλυνθεί η λειτουργία τους και να είναι εφικτή η περίθαλψη ασφαλισμένων και ανασφαλίστων, καθώς και η αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών των λοιπών υγειονομικών.
Παράλληλα, ζητά ένα άμεσο σχέδιο διάσωσης της δημόσιας περίθαλψης που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμπληρωματική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού και την κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό σε αυστηρά χρονικά όρια, με προτεραιότητα νοσοκομειακά τμήματα που έκλεισαν ή κινδυνεύουν να κλείσουν, τα Κέντρα Υγείας που ψυχορραγούν, τις υπηρεσίες υγείας στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, την πρόσληψη του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα τμήματα που υπολειτουργούν και την υλοποίηση σχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επίσης θεωρεί απαραίτητη την εκπόνηση σχεδίου για τη συντήρηση και αντικατάσταση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.
Με παρόμοιο τρόπο περιγράφει την κατάσταση και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, καθώς την περιγράφει εκτός ελέγχου, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.