Το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί, αλλά χωρίς να αποτελεί διακριτό θέμα στην ατζέντα των επαφών
Το Λονδίνο επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Η ατζέντα περιλαμβάνει μια σειρά θεμάτων, όπως η πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας και η κρίση στην Ουκρανία. Θα καλυφθούν επίσης διμερή θέματα, ενώ η κα Μέρκελ θα επισκεφθεί και τη μεγάλη έκθεση για τη Γερμανία με τίτλο «Αναμνήσεις ενός Έθνους» στο Βρετανικό Μουσείο.
Η επαφή των δύο ηγετών είναι κυρίως προπαρασκευαστική της συνόδου του G7 που θα πραγματοποιηθεί στις βαυαρικές Άλπεις τον προσεχή Ιούνιο, μετά τις εκλογές στη Βρετανία.
Το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί, αλλά χωρίς να αποτελεί διακριτό θέμα στην ατζέντα των επαφών. Η βρετανική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και αναλυτές σημειώνουν πως ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν θέλει να αποφευχθεί μία νέα διευρυμένη κρίση που θα μπορούσε να πλήξει και τη βρετανική οικονομία. Η αποφυγή μιας νέας κρίσης γίνεται ακόμα πιο σημαντική για τη βρετανική κυβέρνηση καθώς από το Σαββατοκύριακο η χώρα έχει μπει στην ουσία σε προεκλογική περίοδο, με τον κ. Κάμερον να αφήνει σαφείς ενδείξεις πως το κύριο χαρτί που θα παίξει στην πορεία μέχρι τις εκλογές του Μαΐου είναι η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Βρετανικό Μουσείο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της καγκελαρίου, από οργανώσεις που αντιτίθενται στην πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, η επιδίωξη του κ. Κάμερον να επιτύχει αλλαγή στη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών επίσης θα απασχολήσει μεν αλλά δε θα είναι το κεντρικό θέμα της συνάντησής του με την ηγέτιδα της Γερμανίας. Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να επαναλάβει στον κ. Κάμερον ότι θέλει μεν τη Βρετανία εντός της ΕΕ, αλλά θα τονίσει ότι δεν μπορεί να υπονομευθεί η θεμελιώδης αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για την επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση των Ευρωπαίων μεταναστών στο εθνικό κράτος πρόνοιας, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τη Βρετανία λιγότερο ελκυστικό προορισμό. Μεταξύ άλλων μέτρων που έχει ανακοινώσει, περιλαμβάνεται η απαγόρευση διεκδίκησης κοινωνικών επιδομάτων για τα πρώτα χρόνια παραμονής του κοινοτικού μετανάστη στη χώρα και η απέλαση όσων δεν έχουν βρει εργασία μετά από έξι μήνες.
Πάντως στη βαρυσήμαντη ομιλία του για τη μεταναστευτική πολιτική του το Νοέμβριο ο κ. Κάμερον απέφυγε να αναφερθεί σε επιβολή ορίου στον αριθμό των ευρωπαίων μεταναστών που εισέρχονται στη Βρετανία κάθε χρόνο, παρά τις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών στο κόμμα του. Πιστεύεται πως η παράλειψη αυτή οφειλόταν σε κατ’ ιδίαν προειδοποιήσεις από την Άνγκελα Μέρκελ.
Όλα αυτά υπό τη σκιά της αναμενόμενης προειδοποίησης από την Κομισιόν προς τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημά του να εισέρχονται στη Βρετανία Ευρωπαίοι μετανάστες μόνο εφόσον έχουν προσφορά για θέση εργασίας.