Έντονες είναι οι παρασκηνιακές ζυμώσεις τρεις ημέρες πριν από την τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Δευτέρας.
Αν και η δεύτερη ψηφοφορία που συγκέντρωσε 168 βουλευτές υπέρ της εκλογής σκόρπισε κάποια χαμόγελα στην συμπολίτευση και αναπτέρωσε τις ελπίδες αφού δίνει μία καλύτερη βάση ωστόσο οι 12 βουλευτές ακόμη τουλάχιστον δεν έχουν βρεθεί.
Οι εκτιμήσεις που υπήρχαν ήδη πριν την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν ότι με τα “ισχύοντα δεδομένα δεν εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει μία τελευταία μεγάλη πολιτική κίνηση προκειμένου να αλλάξει το τοπίο”.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκτίμηση συνεργάτη του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι “θεωρητικά βγαίνει Πρόεδρος αλλά είναι πολύ δύσκολο”. Μέχρι και σήμερα πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι παρά τις πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές “ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να κάνει άλλη κίνηση και ότι το θέμα πλέον εναπόκειται στους βουλευτές οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναλογιστούν σε τι περιπέτεια θα βάλλουν την χώρα αν προκαλέσουν πρόωρες εκλογές”.
Απορρίπτουν δε κατηγορηματικά σενάριο που διακινήθηκε στο παρασκήνιο για πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού με άλλον πρωθυπουργό κατά το προηγούμενο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Βέβαια οι συνθήκες είναι διαφορετικές και κάτι τέτοιο δεν το έχει δεχθεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Από το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν επίσης το ενδεχόμενο να αλλάξει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε ότι “ισχύει η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού, δεν παίζουμε με τους θεσμούς”. Επίσης έχει απορριφθεί το ενδεχόμενο να βγει Πρόεδρος με τις ψήφους των φυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Το αρνείται η κυβέρνηση και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί να εκλεγεί με τις ψήφους τους και ο κ. Σταύρος Δήμας.
Στο πλαίσιο αυτό η αναζήτηση των ψήφων γίνεται από την δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών καθώς επίσης και τα δύο κόμματα της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς και μετά την συμφωνία του κ. Σπύρου Λυκούδη με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη αναμένονται επιπλέον ψήφοι βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Το πρόβλημα όμως παραμένει καθώς οι ΑΝΕΛ μοιάζει να παραμένουν στην προηγούμενη απόφασή τους και μόνο η κ. Μαρία Κόλια που απουσίασε από την προηγούμενη ψηφοφορία δείχνει ότι αναθεωρεί την στάση της. Αλλά και από την δεξαμενή των ανεξάρτητων έχει ξεκαθαρίσει την αρνητική του στάση ο κ. Βύρων Πολύδωρας ενώ λέει ότι θα επιμείνει στο “όχι” και ο κ. Βασίλης Καπερνάρος.
Κάπως έτσι τα βλέμματα στρέφονται ξανά προς το Μέγαρο Μαξίμου και την πρωτοβουλία που ορισμένοι εξακολουθούν να προσδοκούν από τον πρωθυπουργό και που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Όπως έλεγε κυβερνητικός βουλευτής ο χρόνος είναι πυκνός και μπορεί να υπάρξει κίνηση μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι όπως έγινε και με το διάγγελμα του πρωθυπουργού.