Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου η επένδυση στο Ελληνικό -Τι θα κρίνει το μέλλον της αξιοποίησης

elliniko-660_10.jpg

H επένδυση στο Ελληνικό επανεξετάζεται πλέον από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μετά την πρώτη απόφαση που είχε μπλοκάρει τη σύμβαση παραχώρησης στη Lamda Development της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, το θέμα απασχόλησε Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέτασε την  προσφυγή που έχει καταθέσει  το ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας   την ανάκληση της αρχικής απόφασης του Ζ Κλιμακίου που είχε αναστείλει την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Παρέμβαση υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας για την επένδυση στο Ελληνικό, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ έκανε το ελληνικό δημόσιο αλλά και  εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει προκριθεί για την εκτέλεση του έργου.

Κατά τάχθηκε συνήγορος που εκπροσώπησε στη δίκη την Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία του ΚΤΕΟ στην επίμαχη περιοχή της επιφέρει μεγάλα εισοδήματα και είναι δύσκολη η μεταστέγασή του, ενώ απασχολείται  μεγάλος αριθμός εργαζομένων.

Τα επιχειρήματα του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)  ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση του Κλιμακίου. Όπως ανέφερε ο κ. Λυκουρέζος  η μη συμμετοχή φυσικών προσώπων στην διαγωνιστική διαδικασία δεν αποτελεί πλημμέλημα ούτε κώλυμα, καθώς θα μπορούσε να ασκηθεί ένσταση, κάτι που όμως δεν έγινε.

Επίσης, επισήμανε ο νομικός παραστάτης του ΤΑΙΠΕΔ ότι  ένα φυσικό πρόσωπο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε μια σύμβαση τέτοιου οικονομικού ύψους, που θα έχει διάρκεια 99 ετών .

Παράλληλα, την νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την επένδυση στήριξαν και οι συνήγοροι της εταιρείας που συμβάλλεται με το δημόσιο, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.
 
Η Γερμανική εταιρεία «Hellinikon Global» η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Ευάγγελο Γκούτο και με δικηγόρο τον Γιώργο Κόκκα, από την πλευρά της υποστήριξε ότι λόγω του αποκλεισμού των φυσικών προσώπων έμεινε εκτός της διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι είχε κάνει προσφορά 31 δισ.  ευρώ. Η εταιρεία τάχθηκε υπέρ των απόψεων της απόφασης του Ζ΄ Κλιμακίου.

Μάλιστα, ο κ. Κόκκας έκανε ατομική παρέμβαση υπέρ της απόφασης του Κλιμακίου, αλλά και ως εκπρόσωπος  της πολιτικής κίνησης «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας»  και της ‘Ένωσης Προσώπων «Συσπείρωση για Δημοκρατία και Σεισάχθεια» χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική και παράνομη την διαγωνιστική διαδικασία.
Ο αντεπίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρότεινε να απορριφθεί η επιχειρηματολογία -που στήριξε και την αρνητική απόφαση του Κλιμακίου- για την επένδυση περί αποκλεισμού από τη διαγωνιστική διαδικασία φυσικών προσώπων. Όπως είπε τα φυσικά πρόσωπα «είτε κατά μόνας είτε σε σύμπραξη με εταιρείες» δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας τόσο μεγάλης επένδυσης.

Αντίθετα, σε ότι αφορά  το σκέλος που σχετίζεται με ουσιώδεις τροποποιήσεις των όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας, ο αντεπίτροπος ανέφερε πως εκεί υπήρξαν παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να  εκδοθεί το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου το Ζ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση του είχε «παγώσει» την επένδυση στο Ελληνικό.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα