Οικονομία

Στο «πορτ μπαγκάζ» η Τρόικα – Νέου είδους παρακολούθηση δέχεται η Αθήνα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Αγώνα ταχύτητος για να προετοιμάσει την «νέα σχέση» της Ελλάδας με τους δανειστές της, από την επόμενη της λήξεως του ευρωπαϊκού προγράμματος, δίνει πλέον η κυβέρνηση. Οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέσα στα επόμενες 60 μέρες αλλά, όπως όλα δείχνουν, όλοι οι πιθανοί δρόμοι περνούν από το Βερολίνο.
 
 
Στο τετ-α-τετ που είχαν χθες στη γερμανική πρωτεύουσα και το οποίο διήρκεσε σχεδόν μισή ώρα πάνω από το προγραμματισμένο, οι κ.Γκίκας Χαρδούβελης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συζήτησαν εκτενώς για την επόμενη μέρα των Μνημονίων. Αυτό που «καίει» όλους πλέον, επειδή θα σημάνει πολλά εντός και εκτός Ελλάδος, είναι η νέα μορφή παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας, μετά την αποχώρηση της Τρόικα ύστερα από 3,5 χρόνια στο Μνημόνιο.
 
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε μετά τη συνάντηση Χαρδούβελη- Σόιμπλε πως δεν θα υπάρξει ξανά «Μνημόνιο» με τη μορφή που το γνωρίζουμε ως τώρα. «Θα υπάρξει νέα σχέση μετά την 1η Ιανουαρίου, αλλά δεν έχει αποφασισθεί η τελική μορφή του» ελεγε η ίδια πηγή. Περιέγραφαν μάλιστα  την νεου τύπου επιτήρηση, κορυφαίος αξιωματούχος ως μία παρακολούθηση «εντελώς διαφορετικής μορφής από αυτήν που υπήρχε μέχρι τώρα. Μέχρι τώρα, οι εταίροι και δανειστές μας ήταν συνοδηγοί στο όχημα της ελληνικής οικονομίας, αλλά από την αρχή του νέου έτους θα κάθονται στο πίσω κάθισμα, ή και στο πόρτ-μπαγκάζ».
 
Η επόμενη μέρα
 
 
Για τα αποτελέσματα της συνάντησης πάντως, ο κύριο Χαρδούβελης ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό τηλεφωνικώς.

Αν και επισήμως  στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως «δεν έγινε καμία κουβέντα για τρίτο πακέτο στήριξης», οι ίδιες πηγές υποστήριζαν σχετικά με την προληπτική γραμμή στήριξης ότι «αν οι αγορές δουν ότι υπάρχει “δίχτυ ασφαλείας”, τότε θα βελτιωθεί η εικόνα, θα πέσουν τα spreads και θα πέσουν και τα επιτόκια».
 
Ο κ. Χαρδούβελης ανέπτυξε τα κυβερνητικά σχέδια για προληπτική στήριξη της χώρας μας το 2015 χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους, αλλά κυρίως μέσω της αξιοποίησης του αποθεματικού των 11,4 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). «Το πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος της χρονιάς και η γερμανική πλευρά καταλαβαίνει ότι πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου και ότι πρέπει σύντομα να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης.
 
Για το αν η Γερμανία θα βοηθήσει στην αναζήτηση των βημάτων για την επόμενη μέρα ο Έλληνας υπουργός ήταν θετικός και τόνισε: «Φυσικά. Η Γερμανία και ο κ. Σόιμπλε ιδιαίτερα, είναι ευρωπαϊστής. Θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή ευρωζώνη. Και τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα».
 
Χωρίς «ξένες πλάτες» με την Τρόικα
 

Ωστόσο από τη συνάντηση κατέστη για άλλη και φορά σαφής η πάγια θέση των Ευρωπαίων εταίρων ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας, προκειμένου να αποφασιστεί στη συνέχεια το τελικό πλαίσιο του προγράμματος προληπτικής στήριξης της Ελλάδας και να εξεταστεί το ζήτημα του χρέους.
 
Όσον αφορά στον τρέχοντα έλεγχο και ενόψει της επιστροφής στην Αθήνα κλιμακίων των ξένων ελεγκτών από την ερχόμενη  εβδομάδα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως ότι η συζήτηση κινήθηκε μόνο στα διακρατικά θέματα και δεν ζητήθηκε η «συνδρομή» του Βερολίνου για να «μαλακώσει» η στάση της Τρόικα.
 
«Η τρόικα δεν έχει βάλει ζήτημα μείωσης συντάξεων, το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο» επεσήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θέλοντας να δείξει πως η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί «άνωθεν» παρέμβαση στους απεσταλμένους των δανειστών.
 
 
Συμμαχία κατά της φοροδιαφυγής

 
Λίγο πριν από την μεταξύ τους συνάντηση οι κύριοι Χαρδούβελης και Σόιμπλε υπέγραψαν μαζί με άλλους 49 υπουργούς Οικονομικών το Παγκόσμιο Πρότυπο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Αυτόματη Ανταλλαγή Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών από τον Σεπτέμβριο του 2017 μεταξύ των κρατών που την υιοθέτησαν, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Άλλες 30 χώρες δεσμεύτηκαν ότι θα προστεθούν στο Πρότυπο του ΟΟΣΑ έως το 2018.

«Με τη συμφωνία αυτή η φοροδιαφυγή γίνεται πολύ πιο δύσκολη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild. Μάλιστα, άνοιξε το παράθυρο για την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, υποστηρίζοντας πως «το τραπεζικό απόρρητο στην παλιά μορφή του είναι ξεπερασμένο, δεν ταιριάζει πλέον σε μια εποχή όπου ο πολίτης μεταφέρει με το πάτημα ενός κουμπιού χρήματα σε όλο τον κόσμο».
 

You may also like