Ελλάδα

Στο σφυρί μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας: Πότε και τι θα πουληθεί

arxi708.jpg?itok=s3uEbiU3

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα να γίνει η πρώτη σημαντική προσπάθεια της νεότευκτης Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, να προωθήσει σε ανοιχτούς διεθνείς οργανισμούς, κάποια στρέμματα προς πώληση.

Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά σε πρώτη φάση η προσπάθεια ξεκινάει με 82 στρέμματα δίπλα στον Αστέρα, τα οποία έχουν κινήσει ήδη το ενδιαφέρον αρκετών επίδοξων αγοραστών, τόσο ξένων όσο και Ελλήνων. Η Εταιρεία είχε σκοπό να ξεκινήσει τη διαδικασία τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά η καθυστέρηση ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Αφενός υπάρχει το πρακτικό πρόβλημα της μετεγκατάστασης του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης που φιλοξενείται στην έκταση και συγκεκριμένα στον αριθμό 28 της οδού Απόλλωνος στο Λαιμό της Βουλιαγμένης. Για το εν λόγω θέμα έχει δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση σε ισάξιο ακίνητο της αρχιεπισκοπής και οι διαδικασίες προχωρούν.

Αφετέρου υπήρχε το θέμα της προσπάθειας επίτευξης της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνοδού για την εκκίνηση του προγράμματος αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Υπήρχαν διαφόρων ειδών ενστάσεις, με μια από αυτές να αφορά την ανησυχία να προσελκύσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών όλη την επενδυτική προσοχή σε βάρος ανάλογων κινήσεων άλλων μητροπόλεων.

Το θέμα είχε τεθεί σε συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις αρχές Οκτωβρίου από την Προεδρία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Είχε χαρακτηριστικά επισημάνει πως «απαιτείται να υπάρχει ομοφωνία στο θέμα της αξιοποιήσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, γιατί η οικονομική ανεξαρτησία αποτελεί αναγκαίο όρο για την απρόσκοπτη συνέχεια της διακονίας μας προς τον Λαό».

Έκτοτε το θέμα φέρεται να αντιμετωπίστηκε, όπως αναφέρουν κύκλοι που έχουν γνώση των σχετικών διεργασιών. Τρίτο, τέλος, είναι το ζήτημα του ευρύτερου επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, που επισημάνθηκε στην αρχιεπισκοπή τόσο από τους συμβούλους της Cushman & Wakefield όσο και από παράγοντες της αγοράς.

Το ακίνητο στη Βουλιαγμένη

Το ακίνητο στη Βουλιαγμένη έχει αρκετή ζήτηση και φέρεται να διεκδικείται τώρα τόσο από τους νέους ιδιοκτήτες του Αστέρα, το αραβο-τουρκικό επενδυτικό σχήμα Jermyn Street, όσο και από Έλληνες επιχειρηματίες που παγίως συγκαταλέγονται μεταξύ των δυνητικά ενδιαφερομένων. Πρόκειται ειδικότερα για τους ομίλους Προκοπίου, Κωσταντακόπουλου και Μαρτίνου, το ενδιαφέρον των οποίων για τα ακίνητα των νοτίων προαστίων είναι έμπρακτο και αντικατοπτρίζεται στο εκτενές χαρτοφυλάκιο ακινήτων της περιοχής που ορισμένοι εξ αυτών κατέχουν.

Στο ρόστερ των πιθανών αγοραστών πρέπει πάντως να προστεθεί και ο όμιλος Λάτση με δεδομένη τη μεγάλη εμπλοκή της οικογένειας στην περιοχή, σημειώνουν άλλες πηγές. Όσον αφορά στο Κατάρ που έχει κάνει συζητήσεις με την Αρχιεπισκοπή διατυπώνονται αμφιβολίες για το κατά πόσον θα συμμετάσχει τελικά στην διεκδίκηση του ακινήτου αφού «η εμπειρία του από την Οξιά είναι αποθαρρυντική» αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Όμως κύκλοι κοντά στην Εκκλησία ξεκαθαρίζουν πως «οι σχέσεις της με το εμιράτο είναι πολύ πιο καλές από ό,τι φαντάζονται οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ελληνικού real estate».Tα υπόλοιπα «φιλέτα» και το θεσμικό πλαίσιο

Ο «πιλότος»

Η αξιοποίηση του ακινήτου της Βουλιαγμένης αντιμετωπίζεται από την ιεραρχία ως «πιλότος» για την εισφορά στην «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ» και άλλων ακινήτων. Εφόσον υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα θα εισφερθούν και τα 1.200 στέμματα της περιοχής Φασκομηλίας, στην παραθαλάσσια περιοχή από λίμνη Βουλιαγμένης έως Βάρκιζα, και πιθανόν τμήματα των 25 χιλιάδων στρεμμάτων στην Πεντέλη. Η αξιοποίηση θα αφορά σε μακροχρόνιες μισθώσεις και όχι εκχώρηση της γης.

Υπενθυμίζεται πως κινήσεις έχουν γίνει και για άλλες μητροπόλεις. Ήδη από τις αρχές του 2014 ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε και παρουσιάστηκε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος η μελέτη-καταγραφή της περιουσίας της Ελληνικής Εκκλησίας από την PricewaterhouseCoopers. Στην όλη προσπάθεια καθοριστικό ρολό έχει το Δικηγορικό Γραφείο Μπερνίτσα. Για αυτό άλλωστε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τίμησε στα μέσα Οκτωβρίου με τον χρυσό σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους νομικούς Μαρίνο και Παναγιώτη Μπερνίτσα. Όπως επισήμανε σε εκείνη την Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «λίγοι γνωρίζουν το τι έδωσε η Εκκλησία στη χώρα. Το 1952 προσέφερε από τα σπλάχνα της 750.000 στρέμματα γης, 600.000 στρέμματα βοσκοτόπων και δάση και 150.000 στρέμματα αγρών. Όσα παρέμειναν, λίγα αλλά μεγάλης αξίας, δεσμεύτηκαν με βαριές αλυσίδες, με πέντε και έξι νόμους με τους οποίους επιβαρύνεται το κάθε κτήμα.

 

You may also like

More in Ελλάδα