Μετά την κρατικοποίηση εργοστασίου παραγωγής χαρτιού τουαλέτας, ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβεζ έκανε μία ακόμα παραχώρηση αρμοδιοτήτων στις ένοπλες δυνάμεις, δίνοντάς τους τον πλήρη έλεγχο της «αλυσίδας» τροφίμων.
Στις ένοπλες δυνάμεις ανέθεσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο τη διαχείριση ολόκληρης της αλυσίδας μεταφοράς και διανομής τροφίμων, σε μία ύστατη προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών και χρόνιων ελλείψεων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Σε τηλεοπτική εμφάνιση το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Μαδούρο ανακοίνωσε τη δημιουργία μάς νέας κυβερνητικής πρωτοβουλίας, την οποία ονόμασε Μεγάλη Αποστολή Κυρίαρχης Τροφοδοσίας, και θα είναι υπεύθυνη για την παροχή τροφίμων. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο.
«Όλα τα υπουργεία, όλοι οι υπουργοί, όλοι οι κρατικοί θεσμοί είναι στην υπηρεσία και σε απόλυτη υποταγή» στον κ. Παντρίνο, δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, πριν από τρία χρόνια, ο κ. Μαδούρο έχει παραχωρήσει σειρά αρμοδιοτήτων στο στρατό, ο οποίος πλέον εμπλέκεται σε δεκάδες επιχειρήσεις.
Με την παρατεταμένη οικονομική κρίση να έχει καταβαραθρώσει τη δημοτικότητά του, ο πρόεδρος Μαδούρο έχει ήδη αναθέσει στους στρατηγούς τη διοίκηση σχεδόν όλων των εταιρειών που εισάγουν τρόφιμα στη Βενεζουέλα. Οι στρατιωτικοί είναι επίσης υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, για έναν τηλεοπτικό σταθμό και για μία κρατική εταιρεία εξόρυξης.
Η οικονομική κρίση έχει επιδεινωθεί από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, που παραδοσιακά αποτελεί την κυριότερη πηγή κρατικών εσόδων για το Καράκας. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων έχει προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις σε πρώτες ύλες, κι έχει συμπιέσει τον ιδιωτικό τομέα, οδηγώντας στην κρατικοποίηση δεκάδων εργοστασίων και καταστημάτων.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, ειρωνικά, ήταν η κρατικοποίηση της μονάδας της Kimberly-Clark Corp., που παράγει χαρτί τουαλέτας και πάνες για βρέφη. Η μονάδα διέκοψε παραγωγή λόγω έλλειψης πρώτων υλών, με συνέπεια ο κ. Μαδούρο να διατάξει τη μετάβαση του εργοστασίου σε κρατικό έλεγχο.
Η χώρα ήδη μαστίζεται από ταραχές στους δρόμους καθώς χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε αναζήτηση τροφής. Ο στρατός, μαζί με τα σώματα ασφαλείας, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην καταστολή αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια.
Το 2016 αναμένεται να είναι μία δύσκολη χρονιά για την οικονομία της Βενεζουέλας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ύφεση 8% για φέτος και 4,5% για το 2017.
Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ προβλέπει νέο κύμα υπερπληθωρισμού, που θα ευτελίσει περαιτέρω την ήδη μειωμένη αγοραστική αξία των πολιτών. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 481,5% φέτος, και να εκτοξευτούν κατά 1.642,8% το 2017.