Πολιτική

Στο υπουργείο Παιδείας ο Μητσοτάκης: Στις 23 Ιουλίου η ρύθμιση για κατάργηση του ασύλου

Επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησε σήμερα, στις 9 ακριβώς το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Κεραμέως αλλά και ο κ. Μητσοτάκης έκαναν δηλώσεις με σκοπό να ενημερώσουν για το τι συζήτησαν.

Σειρά ζητημάτων συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπ. Παιδείας.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, δεν θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα στους βασικούς του άξονες και τα παιδιά που θα πάνε τώρα τρίτη λυκείου θα εξεταστούν με το σύστημα που διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Προανήγγειλε ωστόσο πως η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις και κυρίως σε εξορθολογισμό της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή, όπως είπε.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι:
«Θα δοθεί παράταση στην υποβολή μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους στις Πανελλήνιες 2019 που κανονικά θα έληγε σύντομα. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει η ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα που δρομολογούσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου»

Για την κατάργηση του ασύλου, είπε ότι η σχετική ρύθμιση θα έρθει με το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση, στις 23 Ιουλίου.

Σε δηλώσεις μπροστά σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «είναι πολύ μεγάλη τιμή που ο πρωθυπουργός είναι μαζί μας στο υπ. Παιδείας».

Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού σε υπουργείο, γεγονός που όπως είπε «συμβολίζει τη μεγάλη σημασία και βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στα θέματα παιδείας».
«Κάναμε μια διεξοδική συζήτηση για θέματα εκπαίδευσης και αποφασίστηκαν κάποιες άμεσες ενέργειες», συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως προχωρώντας στην παρουσίαση ορισμένων τέτοιων πρωτοβουλιών.

Αναλυτικά, όσα εξήγγειλε η κ. Κεραμέως:

Για το άνοιγμα των σχολείων: 
«Δρομολογούνται οι ενέργειες για να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στην ώρα τους σε ό,τι αυτό αφορά σε βιβλία και ανθρώπινο δυναμικό».

Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής:
«Προχωρούν κανονικά οι προσλήψεις των 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Έχουμε κάνει επαφές με το ΑΣΕΠ ώστε η διαδικασία να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Για προσχολική αγωγή: 
«Είμαστε υπέρ της δίχρονης προσχολικής αγωγής, πρέπει όμως να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για να υλοποιηθεί η αλλαγή. Θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός οποιασδήποτε δομής».

Πανελλήνιες εξετάσεις, εξεταστικό σύστημα: 
«Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Δεν θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα ως ισχύει σήμερα. Τα παιδιά που εισάγονται στην 3η Λυκείου θα εξεταστούν στο σύστημα που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα προβούμε άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις με στόχο να διορθώσουν στρεβλώσεις του νυν συστήματος, θα προβούμε σε εξορθολογισμό της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή αυτή τη στιγμή».

Κατάργηση ασύλου: 
«Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, θα υπάρχει ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου. Έχουμε ξεκινήσει διαβουλεύσεις με εμπλεκόμενους φορείς. Η νέα ρύθμιση θα εμπεριέχεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση, στις 23 Ιουλίου».

Υποβολή μηχανογραφικών: 
«Θα δοθεί παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών προκειμένου να διαπιστώσουμε όσον αφορά τα νέα τμήματα εάν υπάρχουν αδυναμίες όσον αφορά τη λειτουργίας του είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε υποδομές».

Νομική στην Πάτρα:

«Συζητήσαμε να μην προχωρήσει η ίδρυση 4ης Νομικής (Σχολής) στην Πάτρα. Σήμερα, θα ανακληθεί η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για σύσταση επιτροπής που θα μελετούσε τα προγράμματα σπουδών της νέας Νομικής της Πάτρας. Δεν είναι θέμα Πάτρας, είναι θέμα 4ης Νομικής. Η χώρα έχει χιλιάδες ανέργους δικηγόρους. Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας».

Η Νίκη Κεραμέως πρόσθεσε ότι επί τάπητος στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό βρέθηκαν και πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι του υπ. Παιδείας. Προανήγγειλε νέο θεσμικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια, αλλά και την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Στόχος να δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία, αυτονομία και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια», δήλωσε η υπουργός.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. 

«Είναι μεγάλη χαρά μου που ξεκινώ τον κύκλο των επισκέψεών μου στα υπουργεία ευρισκόμενος σήμερα το πρωί στο υπ. Παιδείας. Θέλω να ευχηθώ στη νέα ηγεσία του υπουργείου καλή επιτυχία, καλή δύναμη στην επιτέλεση των καθηκόντων τους», δήλωσε από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Παιδεία αποτελεί για μένα απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου μας για μια ποιοτική δημόσια παιδεία για όλα τα Ελληνόπουλα, για αναβαθμισμένα πανεπιστήμια, για τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερθείς στις πρωτοβουλίες που περιέγραψε η κ. Κεραμέως, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα.

«Θέλω να εκφράσω την απόλυτη εμπιστοσύνη μου σε όλους τους εκπαιδευτικούς και θέλω να γνωρίζουν ότι είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια να προσφέρουμε στα Ελληνόπουλα όσο το δυνατόν καλύτερη παιδεία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

You may also like