Η αυστηρή απάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» όταν ρωτήθηκε για το το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων από 1/1/2019, προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι (αλλά και τα παζάρια) για να μην εφαρμοστούν αυτά που ψήφισε.
Σύμφωνα με την Euro2day, κορυφαίος αξιωματούχος που ρωτήθηκε από το συγκεκριμένο site, απάντησε: «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποια μέτρα να μην εφαρμοστούν στην ολότητα τους, όπως οι συντάξεις», κάνοντας μάλιστα λόγο για παρερμηνεία δηλώσεων του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως εξήγησε ο ίδιος η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν γενικόλογη και «intentionally evasive» (επίτηδες θολή), ότι δηλαδή τα μέτρα που αποφασίζονται πρέπει να εφαρμόζονται.
Παζάρι για τις συντάξεις
Τη μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έθεσε η κυβέρνηση στην πρώτη επαφή με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ανέφεραν πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αυτό μπορεί αφ’ ενός να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις και αφ’ ετέρου να επιτρέψει την υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα. Το γεγονός αυτό μετέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να υλοποιήσει το μέρος των αντίμετρων σε βάθος τετραετίας, κάτι που θα φέρει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες».
Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε δε πως αποτέλεσε «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός ότι σήμερα κανένας από την πλευρά των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ (όπως παλαιότερα) δεν επέμεινε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι διαρθρωτικό. Συζητήθηκε αποκλειστικά από τη δημοσιονομική σκοπιά, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η μη εφαρμογή του μέτρου δεν θα επιφέρει απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Οι αποφάσεις, πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιθανότερα σενάρια είναι:
1. Πλήρης αναστολή του μέτρου (αυτό θέλει η κυβέρνηση που ψήφισε τα μέτρα) με το επιχείρημα ότι οι μειώσεις είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αφορούν μόνον στον στόχο (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) και όχι στο μέσο επίτευξής του (περικοπή συντάξεων). Πάντως, το μέτρο από πλευράς δανειστών δεν έχει χαρακτηριστεί δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά διαρθρωτικού
2. Σταδιακή μείωση των συντάξεων, μεταθέτοντας σε 4 χρόνια και τις αυξήσεις στα Κοινωνικά Επιδόματα (έως το 2022 αντί το 2020).
3. Χρονική παράταση του μέτρου έως και τις αρχές του 2019.
4. Πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μειώσεων από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup, παρουσία της ελληνικής πλευράς.