Οικονομία

Στον «αέρα» το επίδομα γάμου και η άδεια μητρότητας

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – που λήγει στις 30 Ιουνίου- ζητά η ΓΣΕΕ προκειμένου να μην κινδυνεύουν το επίδομα γάμου και μια σειρά «έξτρα» αδειών (σπουδών, μητρότητας, μειωμένων ωραρίων κ.ά.) που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν με τις εργοδοτικές οργανώσεις.  

Με επιστολή της προς τον υπουργό Π. Σκουρλέτη η ΓΣΕΕ  τονίζει την επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να αναλάβει την οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, μέχρι την υλοποίηση της δέσμευσής της για επαναφορά των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.  Αλλιώς όπως προειδοποιούν συνδικαλιστικά στελέχη ακόμη και οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ δεν θα υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου που παύει να μετενεργεί ενώ κενό θα δημιουργηθεί και στην παροχή  «διευκολύνσεων» που προβλέπονται σε προηγούμενες ΕΓΣΣΕ.

«Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει νέα εθνική συλλογική σύμβαση, που θα αποτελεί ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους- τονίζει ο κ. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ – Η κυβέρνηση οφείλει  να νομοθετήσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα πρέπει και οι εργοδοτικές οργανώσεις να καθίσουν στο τραπέζι για να υπάρξει το συντομότερο δυνατό νέα σύμβαση, ώστε να διασφαλιστούν οι εργασιακές σχέσεις και να υπάρξει μισθολογική αποκατάσταση».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της Συνομοσπονδίας στον Υπουργό Εργασίας. 

Προς 
Υπουργό Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης 
κ. Π. Σκουρλέτη

Θέμα: «Κατοχύρωση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ 2014»

Κύριε Υπουργέ, 

Στις 30 Ιουνίου του 2015 λήγει η εκ του νόμου παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ 2014. 
Για όσο διάστημα ισχύει η αλυσίδα των μνημονιακών νομοθετικών μέτρων, που κατέστρεψε την ισορροπία του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας, δεν είναι εφικτή διαπραγμάτευση και συμφωνία για μισθολογικούς όρους της ΕΓΣΣΕ. 

Ειδικά δε υπό την ισχύ του ν.4093/2012, σύμφωνα με τον οποίο οι μισθολογικοί όροι της ΕΓΣΣΕ έχουν ισχύ μόνο στους εργαζόμενους, που απασχολούνται σε εργοδότες των συμβαλλόμενων εργοδοτικών οργανώσεων, οι οργανώσεις αυτές δεν διαπραγματεύονται μισθολογικούς όρους επικαλούμενες τις αναπόφευκτες συνέπειες μαζικών διαρροών των μελών τους, προκειμένου ν’ αποφύγουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους.

Η Αιτιολογική Έκθεση και η Έκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης του άρθρου 40 του ν.4320/2015, διάταξης με την οποία ειδικά για την ΕΓΣΣΕ επανήλθε η εξάμηνη διάρκεια της εκ του νόμου παράτασης ισχύος της, παραμένει επίκαιρη, δεδομένου ότι για τους γνωστούς λόγους το τρίμηνο αποδείχθηκε ανεπαρκές για τη νομική επαναρρύθμιση του συστήματος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων.

Επομένως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη δικής σας νομοθετικής πρωτοβουλίας για κατοχύρωση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ (και την επαναφορά του ύψους του κατώτερου μισθού στα 751 Ευρώ),  μέχρι την ψήφιση του νόμου για το εργασιακό, συμπεριλαμβανομένου ενός εύλογου χρόνου για τη συλλογική διαπραγμάτευση, που θα ακολουθήσει, προκειμένου να συναφθεί νέα ΕΓΣΣΕ.
  Κύριε Υπουργέ, η ΓΣΕΕ ζητεί άμεση συνάντηση μαζί σας για τα εκκρεμή ζητήματα.                                  
                                       Με τιμή 
             Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας
 
      Γιάννης Παναγόπουλος                   Νικόλαος Κιουτσούκης 

You may also like