Ελλάδα

Στον «αέρα» το πρόγραμμα Erasmus -Τεράστια τα προβλήματα για τους Έλληνες φοιτητές

ear-708.jpg?itok=mbSXZWzxΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εντείνουν την ανησυχία των Ευρωπαίων για τη δυνατότητα των Ελλήνων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο ακόμα και στους φοιτητές.

Έτσι, η συμμετοχή των Ελλήνων φοιτητών στο πρόγραμμα Erasmus είναι στον «αέρα» καθώς οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που έχουν «κλείσει» στις διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις τούς ζητούν ολική εξόφληση του ποσού των ενοικίων.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, η ανησυχία υπάρχει για τους Ελληνες φοιτητές που είναι στην Ευρώπη αυτήν την περίοδο, για όσους πρόκειται να αναχωρήσουν για κάποια ευρωπαϊκή χώρα τον Αύγουστο, αλλά και για όσους θα έλθουν στα ελληνικά πανεπιστήμια για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-16.

Όσον αφορά στους Ελληνες υποτρόφους Erasmus, οι οποίοι βρίσκονται τώρα σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για σπουδές ή για πρακτική άσκηση σε εταιρείες, έχουν ήδη κατατεθεί τα χρήματα από την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση εξηγεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το πρόβλημα είναι ότι ενώ οι φοιτητές είχαν συνεννοηθεί για μηνιαία καταβολή ενοικίου, πλέον οι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους ζητούν τα χρήματα και των 4 μηνών αλλιώς τους διώχνουν.

Με τις τράπεζες κλειστές οι γονείς δεν μπορούν και ίσως να μην έχουν αυτή τη στιγμή να στείλουν τα χρήματα, ενώ το πρόβλημα μεγεθύνεται λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με τη χρήση των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα μας. Οι φοιτητές είναι σε απόγνωση και επικοινωνούν με τα πανεπιστήμιά τους που δεν μπορούν να βοηθήσουν.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν όμως και οι Ελληνες φοιτητές που πρόκειται να αναχωρήσουν τον Αύγουστο με προορισμό ΑΕΙ σκανδιναβικών κρατών, όπου τα μαθήματα αρχίζουν νωρίς και  ρωτούν τις αρμόδιες υπηρεσίες των ελληνικών ΑΕΙ τι θα γίνει με την υποτροφία τους, χωρίς να μπορούν να πάρουν απάντηση. Αυτοί οι φοιτητές ήδη έχουν πληρώσει τα αεροπορικά τους εισιτήρια και τις προκαταβολές ενοικίου. «Οι γονείς τους τηλεφωνούν συνεχώς να τους πούμε εμείς τι θα γίνει με το πρόγραμμα, αλλά προφανώς δεν είμαστε εμείς που θα δώσουμε την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα», λέει στην «Κ» η Αικατερίνη Γαλανάκη, προϊσταμένη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και εκπρόσωπος του Erasmus και εμπειρογνώμων για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).

Τέλος, οι φοιτητές που πρόκειται να έλθουν στην Ελλάδα από τις άλλες 32 επιλέξιμες χώρες του προγράμματος Erasmus έχουν και αυτοί αγοράσει τα εισιτήρια τους και έχουν στείλει τις προκαταβολές ενοικίων. «Τα μηνύματα αγωνίας που φθάνουν από αυτά τα παιδιά, από τους γονείς τους, αλλά και από τα ιδρύματα-εταίρους μας, είναι άφθονα. Αλλά εμείς και σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορούμε να προσφέρουμε καμία βοήθεια λόγω της υπάρχουσας κατάστασης», τονίζει η κ. Γαλανάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Erasmus πρωτολειτούργησε ανεπίσημα το 1987 και επίσημα το 1989. Το 1987 συμμετείχαν σε αυτό 37 Ελληνες, ενώ η μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφηκε το 2013 με 3.324 φοιτητές. Αν προστεθούν οι φοιτητές που πήγαν για πρακτική στο εξωτερικό, αλλά και μέλη του διδακτικού ή διοικητικού προσωπικού και υπάλληλοι επιχειρήσεων, που δίδαξαν ή παρακολούθησαν προγράμματα επιμόρφωσης, ο τελικός αριθμός φθάνει τις 4.908.

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ είναι επταετούς διάρκειας, από το 2014 έως το 2020, και έχει προϋπολογισμό 14,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 40% υψηλότερο από το προηγούμενο. Υπολογίζεται ότι από το πρόγραμμα θα ευνοηθούν περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι.

You may also like

More in Ελλάδα