Οικονομία

Στουρνάρας: Θα υπάρξει σταδιακή αύξηση των τιμών το 2017 και 2018

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Αύξηση τιμών λόγω έμμεσων φόρων και πετρελαίου και επιβράδυνση του ρυθμού ανάσχεσης της ανεργίας προβλέπει για την επόμενη διετία ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ενώ παράλληλη επισημαίνει ότι η μείωση του ΑΕΠ συνεχίζεται και το 2016.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας  ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πρόσφατη νομισματική έκθεση είπε αναφορικά για την εξέλιξη του πληθωρισμού ότι «η καθοδική πορεία των τιµών θα ανακοπεί το 2016 και θα υπάρξει σταδιακή αύξηση το 2017 και το 2018. Για το 2016 η συνεχιζόμενη ασθενική ζήτηση και οι χαµηλές τιµές του πετρελαίου αναμένεται να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις των έµµεσων φόρων που αποφασίστηκαν πρόσφατα. Για το 2017 και το 2018 αναµένεται ελαφρά άνοδος των τιμών, ως αποτέλεσµα της αναµενόµενης ανόδου των τιµών του πετρελαίου, της σταδιακής ανάκαµψης της ζήτησης και της επίπτωσης των έµµεσων φόρων» για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Η τάση αποκλιµάκωσης της ανεργίας αναµένεται να συνεχιστεί µε βραδύτερους ρυθµούς στη διάρκεια του 2016. Η αύξηση της απασχόλησης σε συνάρτηση της αναµενόµενης δυναµικής επιστροφής στην ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018 προβλέπεται να συμβάλλει σε ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας».

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν και πως «τυχόν καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση. Επίσης, τυχόν επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και το εμπόριο, επιβραδύνοντας την ανάκαμψη της οικονομίας».

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότιο συνδυασμός capital controls και οι αμφιταλαντεύσεις της κυβέρνησης που οδήγησε σε καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης «οδήγησαν στην κάμψη του ΑΕΠ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Συγκεκριµένα, µετά την υποχώρηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση κατά 1,7% και κατά 0,9% αντίστοιχα το γ’ και το δ’ τρίµηνο του 2015, η οικονοµική δραστηριότητα κινήθηκε πτωτικά το α’ τρίµηνο του 2016, τόσο σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του προηγούµενου έτους (-1,4%) όσο και έναντι του προηγούµενου τριµήνου (-0,5%)».

 

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like