Διεθνή

Στους «σπόνσορες της τρομοκρατίας» επιστρέφει η Βόρεια Κορέα;

6857DD5206D4C86974B1C8AC13E283BD.jpgΤο ενδεχόμενο επανατοποθέτησης της Βορείου Κορέας στη λίστα κρατών που προωθούν την τρομοκρατία εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την πολύκροτη κυβερνο-επίθεση στην εταιρεία Sony, όπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν αντιλαμβάνεται το χακάρισμα της Sony ως πράξη πολέμου, αλλά ως πράξη «κυβερνο-βανδαλισμού».

Το ενδεχόμενο επανατοποθέτησης της Βορείου Κορέας στη λίστα κρατών που προωθούν την τρομοκρατία εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την πολύκροτη κυβερνο-επίθεση στην εταιρεία Sony, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Παρά ταύτα, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε πως δεν αντιλαμβάνεται το χακάρισμα της Sony ως πράξη πολέμου, αλλά ως πράξη «κυβερνο-βανδαλισμού».

Η Πιονγκγιάνγκ έχει επανειλημμένα αρνηθεί κάθε ευθύνη για την κυβερνο-επίθεση, καλώντας μάλιστα τη Ουάσιγκτον να διεξάγουν «από κοινού έρευνα» για την υπόθεση, με τις ΗΠΑ ωστόσο να απαντούν δηκτικά πως το μόνο που χρειάζεται είναι ο Βορράς να παραδεχτεί την ενοχή του.

Ο κ. Ομπάμα έχει δεσμευθεί πως οι ΗΠΑ θα «απαντήσουν» στον κατάλληλο χώρο και με τον κατάλληλο τρόπο στην Βόρεια Κορέα.

Η Β. Κορέα πέρασε δυο δεκαετίες στη λίστα των κρατών που η Ουάσιγκτον θεωρεί «σπόνσορες» της τρομοκρατίας, προτού «εξέλθει» το 2008, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Μπους, αφότου συμφώνησε να ανοίξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της σε διεθνή έλεγχο.

Τα κράτη που βρίσκονται στη λίστα αντιμετωπίσουν αυτόματα όρια στο μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορούν να λάβουν από τις ΗΠΑ, εξαγωγές προϊόντων Άμυνας και απαγόρευση ορισμένων συναλλαγών σε αμερικανικές τράπεζες. Στη λίστα επί του παρόντος βρίσκονται το Ιράν, το Σουδάν, η Συρία και η Κούβα.

Ένταξη στη λίστα δεν γίνεται πάντως αυτόματα, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πρέπει να αποδείξει πως η Πιονγκγιάνγκ έχει στηρίξει επανειλημμένα βίαιες ενέργειες τρομοκρατίας, κατηγορία στην οποία δύσκολα εμπίπτει το χάκινγκ.

Διεθνής συνασπισμός;

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι ΗΠΑ επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα διεθνές μέτωπο για την αντιμετώπιση του «κυβερνο-βανδαλισμού» της Βορείου Κορέας, με επαφές να έχουν υπάρξει και με την Κίνα, όπως μεταδίδουν η «Wall Street Journal» και το BBC.

«Έχουμε συζητήσει το ζήτημα με τους Κινέζους για να μοιραστούμε πληροφορίες, να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για αυτή την επίθεση και να ζητήσουμε τη συνεργασία τους», δήλωσε στην WSJ ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Στις συζητήσεις μας περί κυβερνο-ασφάλειας, τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την άποψη πως καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνο-χώρο πέφτουν έξω από το κάδρο κανονικής κυβερνο-συμπεριφοράς», συμπλήρωσε.

Πέραν της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Reuters, ενώ γνωστές επαφές έχουν υπάρξει επίσης με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία.

You may also like

More in Διεθνή