Πιάσανε δουλειά και πάλι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που παρέμεναν σε στάση αναμονής την περασμένη εβδομάδα, ενόψει των επαφών του πρωθυπουργού στο Βερολίνο.
Ήδη από εχθές σε συναντήσεις τους με τεχνικούς συμβούλους της κυβέρνησης, οι ξένοι τεχνοκράτες εξέτασαν την κατάσταση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, την πορεία είσπραξης των φόρων, την επίπτωση από τις νέες ρυθμίσεις χρεών και την διαμόρφωση των νέων μέτρων που θα αποτελέσουν το πακέτο Βαρουφάκη.
Το ενδιαφέρον των «θεσμών» δεν εξαντλείται όμως σε αυτά. Ανησυχούν σφόδρα για την κατάσταση στο Ασφαλιστικό και συναρτούν το δημοσιονομικό πρόβλημα με την διαφαινόμενη κάμψη στην πορεία της Ανάπτυξης. Τα θέματα των φόρων και των συντάξεων, αλλά και την αναχαίτισης της ύφεσης, θα βρεθούν άμεσα στο επίκεντρο των τεχνικών συζητήσεων που θα οδηγήσουν τις επόμενες ημέρες σε σύγκληση του Brusells Group και του Euroworking Group, πριν το κρίσιμο Eurogroup που αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή ή από Δευτέρα –το πιθανότερο.
Η Αθήνα πάντως σκοπεύει να συνεχίσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την πολεμική της κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας της να επιτρέψει μεγαλύτερη «χαλάρωση» του ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητος, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες δανεισμού του κράτους από έντοκα γραμμάτια.
Προσβλέπει άμεσα όμως και στην καταβολή (ή άλλη αξιοποίηση για κάλυψη των αναγκών ρευστότητος) των 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στην είσπραξη τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, που περιλαμβάνονταν στο πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει» προς τη χώρα μας, ήδη και πριν τις εκλογές. Εκτός από τα 3,1 δισ. όμως, στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα ήταν εφικτό να δοθούν στη χώρα μας και άλλα 1,8 δισ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο, αλλά αυτό εξαρτάται και πάλι από την θετική αξιολόγηση από τους τρεις Θεσμούς και τον EFSF.
Η ανάγκη πάντως να διαφυλλαχθούν οι πολιτικές ισορροπίες ώστε να βγει από την απομόνωση η Ελλάδα και να μπορέσει αυτή μετά με τη σειρά της να …απομονώσει την ΕΚΤ, υπηρετήθηκε τις τελευταίες ημέρες τον κύριο Βαρουφάκη να απόσχει από κάθε δημόσια εκδήλωση ή δήλωση στο εξωτερικό, ενώ και ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τήρησε «σιγή ασυρμάτου» μέχρι την ολοκλήρωση της πολυαναμενόμενης επίσκεψης Τσίπρα στο Βερολίνο. Και οι δύο απείχαν από την συνάντηση στην Καγκελαρία, ενώ ο κύριος Βαρουφάκης ακύρωσε και τα προγραμματισμένα ταξίδια του σε Βρυξέλες και Λονδίνο, την περασμένη Παρασκευή και σήμερα Τρίτη αντιστοίχως.
Αντιθέτως τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευσε τελικώς στο Βερολίνο ο συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη και πρόεδρος του ΣΟΕ, καθ. Γιώργος Χουλιαράκης που, όμως, επί μία εβδομάδα παρέμενε εκτός υπουργείου λόγω αιφνιδιαστικής ασθένειάς του. Επιστρατεύθηκε όμως να αντικαταστήσει τον υπουργό στις συζητήσεις στην Γερμανία, ως το άτομο που χειρίζεται τα οικονομικά θέματα της χώρας μας στο Brusells Group και στο Euroworking Group, και έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μπροστά στις κάμερες τις οποίες απέφευγε συστηματικά εδώ και ενάμισι μήνα αφότου ανέλαβε τα άκρως «ευαίσθητα» νέα καθήκοντά του στο υπουργείο Οικονομικών.