Πολιτική

Στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αναπτύσσει η ΝΔ

Με παρακαταθήκη την ιστορική κίνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που αναγνώρισε για πρώτη φορά επισήµως το κράτος του Ισραήλ λίγες µόλις ηµέρες µετά τη νίκη στις εκλογές τον Απρίλιο του 1990 και την άνοδο της Νέας ∆ηµοκρατίας στην εξουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει µε προσεκτικές κινήσεις στη στρατηγική σχέση µε το Ισραήλ. Ετσι, µόνο τυχαίο δεν ήταν το ταξίδι του προ ηµερών στην Ιερουσαλήµ, όπου συναντήθηκε µε τον κ. Νετανιάχου και µίλησε στην εκδήλωση της American Jewish Committee «Global Forum».

«Η εµβάθυνση της στρατηγικής σχέσης µεταξύ των δύο χωρών, αλλά και η συνεργασία µε την Κύπρο, στο πλαίσιο της τριµερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας µας», έλεγε τον Ιούλιο του 2016 ο κ. Μητσοτάκης, µετά τη συνάντησή του µε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαµιν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήµ.

Το Μάρτιο του 2017, ο πρόεδρος της Ν.∆. µίλησε σε εκδήλωση του Ελληνο-Ισραηλινού Επιµελητηρίου, τονίζοντας ότι «η σχέση µεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγική σχέση µε µεγάλο βάθος, µια σχέση που δεν αµφισβητείται στον πυρήνα της». Τον Ιανουάριοτου 2018, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στην Αθήνα µε τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, σε µια συνοµιλία κατά την οποία τονίστηκαν η προσήλωση στον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και η αµοιβαία βούληση για περαιτέρω ενδυνάµωσή τους σε όλα τα επίπεδα. Ακολούθησαν την άνοιξη φέτος οι διαδοχικές επισκέψεις και οι υψηλόβαθµες επαφές στο Ισραήλ του Βασίλη Κικίλια, του Αδωνι Γεωργιάδη, του Γιώργου Κουµουτσάκου και του Κώστα Καραγκούνη.

Ως επιστέγασµα των κινήσεων αυτών ήρθε το ταξίδι-αστραπή τη ∆ευτέρα του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας στο Ισραήλ, όπου κοµβική θέση στη συζήτηση µε τον κ. Νετανιάχου είχε το ζήτηµα της ενεργειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και ο αποσταθεροποιητικός ρόλος που παίζει η Τουρκία στην περιοχή.

Η Ν.∆. βλέπει στο Ισραήλ έναν ισχυρό σύµµαχο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και έναν στρατηγικό εταίρο σε θέµατα ενέργειας, εµπορίου και επενδύσεων. «Είναι προσωπική µου δέσµευση να την ενισχύσω (σ.σ. τη σχέση των δύο χωρών) περαιτέρω στο µέλλον, εάν ο ελληνικός λαός µού δώσει την ευκαιρία να ηγηθώ της χώρας», είπε µε νόηµα ο πρόεδρος της Ν.∆. στην οµιλία του στο «Global Forum» της Αµερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής.

Οι σχέσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας µε το Ισραήλ είχαν καλλιεργηθεί έντονα και επί προεδρίας Σαµαρά, ο οποίος το 2011 ως πρόεδρος του κόµµατος και το 2013 ως πρωθυπουργός πραγµατοποίησε επίσηµες επισκέψεις στη χώρα, όπου συνάντησε τον κ. Νετανιάχου και υποστήριξε την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης µακράς πνοής µεταξύ των δύο κρατών.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

You may also like