Διεθνή

Συγκινημένος και έτοιμος να αναλάβει τις ηθικές ευθύνες για το προσφυγικό ο Κάμερον

0D7FC9296FB9DAFA4D8D1F7234DB34DA.jpg«Οιοσδήποτε και να δει αυτές τις φωτογραφίες δε μπορεί να μη συγκινηθεί και εγώ – ως πατέρας – συγκινήθηκα βαθύτατα μπροστά στην θέα αυτού του μικρού αγοριού σε μια παραλία της Τουρκίας», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τη στάση που έχει τηρήσει απέναντι στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

«Βαθύτατα συγκινημένος» από τον θάνατο ενός μικρού Σύρου ηλικίας 3 ετών στην Τουρκία δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, στον απόηχο των επικρίσεων που έχει δεχτεί επειδή η χώρα του δεν εμπλέκεται ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ δεσμεύτηκε να αναλάβει «τις ηθικές ευθύνες που του αναλογούν».

«Οιοσδήποτε και να δει αυτές τις φωτογραφίες δε μπορεί να μη συγκινηθεί και εγώ – ως πατέρας – συγκινήθηκα βαθύτατα μπροστά στην θέα αυτού του μικρού αγοριού σε μια παραλία της Τουρκίας. Η Βρετανία είναι μια χώρα μια ηθικές αξίες και εμείς θα αναλάβουμε τις ηθικές μας ευθύνες», είπε ο κ. Κάμερον κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ένα εργοστάσιο Hitachi κατασκευής τρένων στη βόρεια Αγγλία.

Η Βρετανία, που δέχεται πυρά επειδή δεν υποδέχεται αρκετά μεγάλο αριθμό προσφύγων, είναι αντιμέτωπη με τις ασφυκτικές πιέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, άσκησε κριτική στον επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης και εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» σχετικά με τις χθεσινές του δηλώσεις ότι δηλαδή «το πλέον σημαντικό είναι να επιτευχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα» στις εμπόλεμες περιοχές, παρά οι χώρες να λαμβάνουν «όλο και περισσότερους πρόσφυγες».

«Εφόσον είναι αλήθεια ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη στη Συρία και στις άλλες χώρες που σπαράσσονται από τον πόλεμο, είναι επίσης αλήθεια το ότι η Βρετανία έχει τη νομική και ηθική υποχρέωση να υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις», υπογράμμισε ο κ. Μούιζνιεκς.

Ανάλογες επικρίσεις αποτυπώθηκαν και στο βρετανικό Τύπο.

Στις σημερινές του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επέμεινε στην άποψή του επέλεξε ωστόσο να προτάξει τη συναισθηματική διάσταση αυτής της κρίσης, επιβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία νιώθει ότι αυτή η κρίση «σίγουρα την αφορά». «Υποδεχόμαστε χιλιάδες πρόσφυγες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή