Ελλάδα

Συγκίνηση: Ελληνες ζητούν να υιοθετήσουν τη 17μηνη Νάντια, το προσφυγόπουλο που σώθηκε στα νερά της Μεσογείου [εικόνες]

prosfigas.png

Τέσσερις ημέρες και τρεις νύχτες έμειναν στο νερό η 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία και η μόλις 17 μηνών Νάντια, το κοριτσάκι που έχει συγκινήσει το πανελλήνιο.

Σε ένα σωσίβιο αγκαλιασμένες σφιχτά, πάλευαν με τα κύματα, τη δίψα, το κρύο και τον τρόμο. Ο ένας μετά τον άλλον οι ναυαγοί της ασύλληπτης τραγωδίας με τους περίπου 500 μετανάστες στα διεθνή ύδατα της Μάλτας εξαφανίζονταν από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η απίστευτη ιστορία δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα “Έθνος”.

Νέοι άνθρωποι που αναζητούσαν ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη. Γονείς μαζί με τα παιδιά τους. Με δάκρυα άφηναν σιγά σιγά τα παιδικά κορμάκια να γλιστρήσουν στο νερό. Ήταν νεκρά ώρες πριν. Τα φιλούσαν στο μέτωπο και στα μάτια πριν τα αποχαιρετήσουν προσωρινά. Ήξεραν ότι σύντομα θα ξαναβρεθούν.

Η 19χρονη Dooa ήταν από τις “τυχερές” της ανείπωτης τραγωδίας. Επεσε στη θάλασσα φορώντας σωσίβιο.

Στο πρόσωπό της οι γονείς της μικρής Νάντια είδαν τον σωτήρα του παιδιού τους. “Πάρτην, αν μπορείς να τη σώσεις”, ήταν δραματική παράκληση της μητέρας πριν χαθεί μαζί με τον σύζυγό της στα νερά της Μεσογείου.

Η Dooa βρέθηκε πολλές φορές στα όρια της τρέλας. Ο θάνατος ήταν παντού δίπλα της. Όμως η παρουσία της μικρής Νάντια την “όπλιζε” με δύναμη, όπως αποκάλυψε ημέρες αργότερα στους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου το παιδί της «καρδιάς» της.
prosfigas2.jpg

 

Τους μετέφεραν στα Χανιά
Οι δύο ναυαγοί και άλλοι τέσσερις μετανάστες από την Αίγυπτο διασώθηκαν από παραπλέοντα εμπορικά πλοία. Ένα Super Puma της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τούς μετέφερε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά απ’ όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με σοβαρά συμπτώματα υποθερμίας και αφυδάτωσης.

Η ζωή του παιδιού κρεμόταν από μία κλωστή. Χρειάστηκε να διακομιστεί στη Μονάδα Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε έκπτωση της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων και βαριάς μορφής αφυδάτωση, όμως πάλεψαν με όλες τις δυνάμεις τους για να το κρατήσουν στη ζωή.

Σήμερα πια το κοριτσάκι έχει διαφύγει πλήρως τον κίνδυνο. Η ιστορία του έχει προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση. Γιατροί, νοσηλευτές αλλά και εκατοντάδες άνθρωποι από όλες τις περιοχές της Ελλάδος υποκλίνονται σε αυτό το πλασματάκι που απέδειξε πόσο μεγάλη αγωνίστρια της ζωής είναι.

Η Dooa έκλαψε για τη μικρή Νάντια

Όπως δήλωσε στο “Έθνος” ο διοικητής του Πανεπιστημιακού και Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Νίκος Χαριτάκης, η 19χρονη από τη Συρία επισκέφθηκε το παιδί στο νοσοκομείο μόλις ενημερώθηκε ότι συνήλθε.

Με βουρκωμένα μάτια από τη συγκίνηση η Dooa μίλησε με το κοριτσάκι, που την αναγνώρισε και έδειξε να χαίρεται ιδιαίτερα. Η 19χρονη αποκάλυψε στους γιατρούς το όνομα της μικρής. Τους εξιστόρησε τις δύσκολες ώρες που πέρασαν στη θάλασσα. Τους είπε ότι οι γονείς της πνίγηκαν. Λίγο πριν χαθούν, η μητέρα την παρακάλεσε να πάρει το κοριτσάκι επειδή είχε σωσίβιο. “Πάρτο, μήπως και το σώσεις”, ήταν οι τελευταίες κουβέντες της τραγικής μάνας.
doaa.jpg
Εξήγησε στους γιατρούς ότι όσο είχε στα χέρια της τη μικρή Νάντια ένιωθε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. “Η ζωή της ήταν στα χέρια μου. Αυτό ήταν τεράστια ευθύνη για μένα. Ένιωθα ότι πρέπει να παλέψω για να την σώσω. Ένιωθα ότι αυτή είναι η αποστολή μου”, τους είπε συγκινημένη.

Τα εκφραστικά μάτια της Dooa αποκαλύπτουν τον πόνο που έχει βιώσει. Ο σύντροφός της πνίγηκε σε αυτό το ταξίδι ζωής για το ζευγάρι. Σκόπευαν να παντρευτούν και να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια στην Ιταλία. Πλέον δεν κάνει όνειρα. Νιώθει συντετριμμένη. Σήμερα φιλοξενείται σε κάποιο σπίτι στην πόλη των Χανίων. Από την Αστυνομία της δόθηκε η νόμιμη προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Έσπασαν τα τηλέφωνα για να την υιοθετήσουν

Περισσότερα από 500 τηλεφωνήματα έχουν γίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από ανθρώπους σε ολόκληρη την Ελλάδα που ζητούν να υιοθετήσουν τη μικρή Νάντια. Σύμφωνα με τον κ. Χαριτάκη, “αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο και συγκλονιστικό. Η ιστορία του παιδιού έχει συγκινήσει όλο τον κόσμο”.

Όμως και στο νοσοκομείο καθημερινά εκτυλίσσονται συγκινητικές σκηνές. “Γιατροί και νοσηλευτές έχουν γίνει μία τεράστια αγκαλιά για το κοριτσάκι. Μανούλες και μπαμπάδες που την προσεγγίζουν με τρυφερότητα και αγάπη. Προσπαθούν να την κάνουν να νιώσει ασφάλεια, να ξεπεράσει το σοκ”, ανέφερε.

Ακόμα και αραβικές λέξεις μαθαίνουν οι γιατροί προκειμένου να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί της και να την κάνουν να αισθανθεί πιο οικεία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η παραμικρή “ενόχληση” από την πλευρά της πρεσβείας στη Συρία. Αν δεν βρεθούν κάποια συγγενικά πρόσωπα της μικρής, τότε οι διαδικασίες για την αναδοχή της θα κινηθούν από την Πρόνοια σε συνεννόηση με τη Δικαιοσύνη.

Το πλοιάριο με τους περίπου 500 μετανάστες είχε αναχωρήσει στις 6 Σεπτεμβρίου από λιμάνι της Αιγύπτου με προορισμό την Ιταλία. Τέσσερις ημέρες μετά τους προσέγγισε ένα άλλο σκάφος, το οποίο, με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις των επιζώντων, τους εμβόλισε. Πηγή Εθνος

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα