Κοντά σε συμφωνία για το κρίσιμο θέμα του ΦΠΑ, αλλά και για τα «κόκκινα δάνεια» έχουν έρθει τις τελευταίες ώρες κυβέρνηση και δανειστές, ενώ φαίνεται να τα έχουν ήδη βρει σε μία «μεσοβέζικη» λύση για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις:
– στα «κόκκινα δάνεια» ετοιμάζεται λύση-πακέτο, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και μεσολαβητή την Κομισιόν, που θα περιληφθεί στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αποτελέσει την κατάληξη της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, αντί σε ξεχωριστό νομοσχέδιο στο β’ εξάμηνο, όπως ως τώρα ήταν γνωστό.
Για το θέμα αυτό θα υπάρχει και στήριξη της Γαλλίας, καθώς συζητήθηκε εκτενώς χθες στη συνάντηση Βαρουφάκη με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.
– στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων έχει επέλθει συμβιβασμός, με υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς στο θέμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως των περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΛΠ, των σιδηροδρόμων κλπ.
Ως αντάλλαγμα, στο εξής θα μεταφέρεται ένα μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αντί να διατίθενται στο σύνολό τους για μείωση του δημοσίου χρέους αποκλειστικά και διά νόμου.
– στα θέματα του ΦΠΑ, γίνεται λόγος για «σημαντική πρόοδο» και, όπως όλα δείχνουν, το θέμα μπορεί να κλείσει με την υποσχετική για «ενιαίο ΦΠΑ παντού» (με λίγες μόνο εξαιρέσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες που θα φορολογούνται με υπερμειωμένο συντελεστή), αντί για κατάργηση της έκπτωσης στον ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.
Το μέτρο βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνους τους δανειστές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες στην απόδοση του μέτρου, αναλόγως του ύψους των νέων συντελεστών -με την Αθήνα να μιλά για 15%-16% και τους θεσμούς για 19%-21%.
Η κυβέρνηση προτείνει και αποτελεσματικότερα μέτρα είσπραξης, όπως η πληρωμή με κάρτες αντί για μετρητά, αλλά δεν αποκλείεται να ισχύσουν και τα δύο ταυτόχρονα και όχι εναλλακτικά.
– στα εργασιακά, συμφωνήθηκε να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά με πιο ελαστική μορφή και όχι όπως ίσχυαν στο παρελθόν.
Κοινοτικές πηγές έκαναν λόγο και για πρόοδο στα ενεργειακά θέματα, παρά την άρνηση κυβερνητικών στελεχών να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας (π.χ. ΔΕΗ).