Οι φοιτητές στα πανεπιστήμια όλης της χώρας διαμαρτύρονται για την επικείμενη αύξηση των ακαδημαϊκών διδάκτρων, αρχής γενομένης από το 2016. Από τη Δευτέρα τα τρία κορυφαία Πανεπιστήμια της Νότιας Αφρικής τελούν υπό κατάληψη.
Εκατοντάδες φοιτητές που διαμαρτύρονται για την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων στη Νότια Αφρική από το 2016, συγκρούστηκαν την Τετάρτη με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, όταν προσπάθησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Νκλάνχλα Νενέ, παρουσίαζε τον επίμαχο προϋπολογισμό. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, τραυματίζονταν τουλάχιστον έναν διαδηλωτή.
Νωρίτερα, τρεις φοιτητές τραυματίζονταν από πλαστικές σφαίρες της αστυνομίας στην πύλη του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου «Νέλσον Μαντέλα». Οι σπουδαστές είχαν μπλοκάρει την είσοδο του πανεπιστημίου βάζοντας φωτιά σε λάστιχα, και πετούσαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις. «Δεν έχει ξεκαθαριστεί τί προκάλεσε των τραυματισμό των τριών φοιτητών», δήλωσε από την πλευρά της η αστυνομία.
What a time to be alive! #RUShutDown pic.twitter.com/W6tt8BCPfV
— #NationalShutDown (@StWelcome) Οκτώβριος 19, 2015
Οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της αύξησης των διδάκτρων στη χώρα, ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη όταν το πανεπιστήμιο του Γουιτγότερσραντ ανακοίνωσε αύξηση κατά 10% στα δίδακτρα και την υποχρέωση προκαταβολής 10.000 ραντ (652 ευρώ) από κάθε φοιτητή.
Το πανεπιστήμιο του Γουϊτγότερσραντ εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει εναλλακτική επιλογή, αφού οι κυβερνητικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί και η πτώση του ραντ έναντι των ξένων νομισμάτων αυξάνει τις χρηματικές ανάγκες του ιδρύματος με ρυθμούς υψηλότερους του πληθωρισμού, για την αγορά ξένων συγγραμμάτων, των εξοπλισμό εργαστηρίων κ.α.
Μέσα στο σαββατοκύριακο οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν στα πανεπιστήμια του Κέιπ Τάουν και του Ρόουντς, με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται ότι οι αυξήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, αποκλείουν τους φτωχούς νέους από την ακαδημαϊκή μόρφωση. Από τη Δευτέρα, οι φοιτητές των τριών κορυφαίων πανεπιστημίων της χώρας προχώρησαν σε κατάληψη των ιδρυμάτων.
Students occupying Empire street. #WitsFeesWILLFall #FeesMustFall pic.twitter.com/eb9TAYH7SK
— Pontsho Pilane (@Pontsho_Pilane) Οκτώβριος 19, 2015
Οι διαδηλώσεις υπήρξαν αφετηρία δημόσιου διαλόγου για τον ρόλο του κράτους στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, σε μία χώρα που, ενώ η πανεπιστημιακή εκπαίδευση μαζί με τα έξοδα διαβίωσης των φοιτητών ξεπερνούν τα 100.000 ραντ τον χρόνο (περίπου 6.500 ευρώ), η ανεργία είναι στο 25% και ο μέσος μισθός των εργαζόμενων δεν ξεπερνά τα 10.000 ραντ το μήνα.
Μέσω του προγράμματος Εθνικής Οικονομικής Ενίσχυσης (NSFAS), η Νότια Αφρική στήριξε πέρσι οικονομικά περίπου 400.000 από τους συνολικά 900.000 φοιτητές. Όμως τo NSFAS – εν μέρει δάνειο, εν μέρει υποτροφία – δεν είναι αρκετό καθώς οι χρηματικές ανάγκες του μέσου σπουδαστή είναι τόσο υψηλές που μόνο οι εύποροι, λευκοί νοτιοαφρικανοί μπορούν να σπουδάσουν χωρίς δυσκολίες σε αντίθεση με τους νέους των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.