Διεθνή

Σύλληψη ιρανικού πλοίου που μετέφερε όπλα που προορίζονταν για τους Χούτι

F6E7A54F888D19917CFD2173D4481558.jpgΤο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε τον Απρίλιο απόφαση που επιβάλλει εμπάργκο όπλων στους αντάρτες στην Υεμένη.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία αραβικός συνασπισμός που πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη ανακοίνωσε σήμερα ότι ακινητοποίησε στη θάλασσα του Ομάν ιρανικό αλιευτικό σκάφος και κατάσχεσε το φορτίο του που ήταν όπλα τα οποία προορίζονταν για τους Χούτι στην Υεμένη, συμμάχους του Ιράν.

Το σκάφος ακινητοποιήθηκε το Σάββατο στ’ ανοικτά της πόλης Σαλάλα του Ομάν, ανακοίνωσε ο συνασπισμός που υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στην Υεμένη, μεσούσης της έντασης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης εδώ και εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον συνασπισμό, ανάμεσα στον οπλισμό που κατασχέθηκε περιλαμβάνονται δεκάδες αντιαρματικές οβίδες και συστήματα κατεύθυνσης βολών. Εκτός από τον καπετάνιο, 14 Ιρανοί επέβαιναν στο σκάφος που έχει καταχωρηθεί στο Ιράν ως αλιευτικό.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό το Ριάντ στον οποίο μετέχουν κυρίως χώρες του Κόλπου επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στην Υεμένη από την έναρξη της επέμβασής του τον Μάρτιο. Η κυβέρνηση της Υεμένης και ο αραβικός συνασπισμός κατηγορούν συχνά το Ιράν ότι υποστηρίζει τους Χούτι που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στη χώρα εδώ και ένα χρόνο και εξακολουθούν να ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά.

Για να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους, οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου δήλωσαν ότι θέλουν να εμποδίσουν την Τεχεράνη να επαναλάβει στην Υεμένη την εμπειρία του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Στα τέλη Απριλίου, ιρανική νηοπομπή την οποία Αμερικανοί υποψιάζονταν ότι μεταφέρει όπλα για τους αντάρτες είχε επιστρέψει στη θάλασσα του Ομάν για να φθάσει στις ακτές της Υεμένης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε τον Απρίλιο απόφαση που επιβάλλει εμπάργκο όπλων στους αντάρτες στην Υεμένη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για το φονικό ποδοπάτημα κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος των μουσουλμάνων στη Μέκκα. Μεταξύ των 769 νεκρών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περιλαμβάνονται 239 Ιρανοί. Η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ριάντ για σοβαρή αμέλεια στη διοργάνωση της θρησκευτικής συγκέντρωσης. Το Ριάντ απάντησε κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να “πολιτικοποιήσει” την καταστροφή που βύθισε στο πένθος το προσκύνημα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι επίσης τεταμένες για το θέμα της Συρίας. Χθες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών ‘Αντελ αλ-Τζουμπέιρ δήλωσε ότι “το Ιράν είναι μέρος του προβλήματος και δεν μπορεί να είναι μέρος μιας λύσης”.

You may also like

More in Διεθνή