Διεθνή

Συμφωνία Gazprom-Τουρκίας για ενεργοποίηση του Turkish Stream το 2016

5BA06719FB030C3C39147341EDE0E096.jpgΣε συμφωνία με την κυβέρνηση της Τουρκίας για έναρξη λειτουργίας του αγωγού Turkish Stream τον Δεκέμβριο του 2016 ήλθε ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom.

Σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Τουρκίας για έναρξη λειτουργίας του αγωγού Turkish Stream τον Δεκέμβριο του 2016 ήλθε σήμερα Πέμπτη ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom.

«Συμφωνήθηκε να θέσουμε τον Turkish Stream σε λειτουργία και να αρχίσουμε τις παραδόσεις αερίου τον Δεκέμβριο του 2016», δήλωσε από την Άγκυρα ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Κατά τις κοινές δηλώσεις δεν έγινε αναφορά στην έκπτωση στο κόστος του αερίου που επιδιώκει η τουρκική πλευρά.

Με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό, ο Turkish Stream θα έχει χωρητικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατ’ έτος και θα συνδέει υποθαλάσσια τη Ρωσία με την Τουρκία (περιοχή Κωνσταντινούπολης), μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο αγωγός θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Gazprom για επέκτασή του και στο ελληνικό έδαφος. Πέραν των εσόδων που θα αποκόμιζε η Ελλάδα από το transit (διαμετακόμιση) του αερίου, ο αγωγός θα μπορούσε να αναβαθμίσει γεωπολιτικά τη χώρα μας, καθώς ένας κύριος στόχος της Αθήνας θα ήταν η σύνδεσή του με μεγάλους κόμβους διανομής στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Ένα μεγάλο ερώτημα ωστόσο παραμένει η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με δεδομένη τη σύγκρουση μεταξύ των Βρυξελλών και της Gazprom για εμπορικές πρακτικές της εταιρείας, σύγκρουση που ουσιαστικά «βύθισε» τον πρόδρομο του Turkish Stream, τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα έφτανε στην Ε.Ε. μέσω Βουλγαρίας (αντί μέσω Ελλάδας).

Παράλληλα, ο Turkish Stream αποτελεί την υλοποίηση των ρωσικών σχεδίων για παράκαμψη των ουκρανικών αγωγών στις εξαγωγές αερίου προς την Ε.Ε, τη στιγμή που συνεχίζεται η κρίση στην Ουκρανία. Η ισχύουσα σύμβαση για μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας λήγει το 2019, και η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να την ανανεώσει.

Περίπου το 30% των ετήσιων ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου προέρχεται από τη Ρωσία. Το 50% αυτών διέρχεται μέσω Ουκρανίας.

You may also like

More in Διεθνή