Διεθνή

Συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας κατά της οικονομικής κυβερνο-κατασκοπείας

176ACA24A193274FD07D446257021C45.jpgΗ συμφωνία στο αντικείμενο της κυβερνο-κατασκοπείας και αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα στη διμερή σχέση μεταξύ της μοναδικής υπερδύναμης και του αναδυομένου ασιατικού γίγαντα, ωστόσο, μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, οι δυο ηγέτες φανέρωσαν εκ νέου τις σοβαρές διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Σε συμφωνία να μην πραγματοποιήσουν ή υποστηρίξουν οικονομική-εμπορική κατασκοπεία και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατέληξαν Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα, κατά την συνάντηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον κινέζο ομόλογό του Σι Ζιν Πινγκ στον Λευκό Οίκο.

«Συμφωνήσαμε […] ότι ούτε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ούτε η κυβέρνηση της Κίνας θα διενεργήσουν ή θα υποστηρίξουν κλοπές μέσω ψηφιακών» εργαλείων, δήλωσε ο κ. Ομπάμα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να κινηθεί εναντίον κυβερνο-εγκληματιών ή επίδοξων χάκερ.

Προσέθεσε δε ότι, ενώ κατανοεί ότι ο κ. Σι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκων της Κίνας θα απόσχει από κυβερνο-επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, θέλει να δει ότι το Πεκίνο δεν υποστηρίζει τέτοιου είδους δραστηριότητες.

«Έχουμε κοινά συμφέροντα στον κυβερνο-χώρο, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία και να αποφύγουμε την αντιπαράθεση», είπε ο κ. Σι.

Η συμφωνία στο αντικείμενο της κυβερνο-κατασκοπείας και αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα στη διμερή σχέση μεταξύ της μοναδικής υπερδύναμης και του αναδυομένου ασιατικού γίγαντα, ωστόσο, στις δηλώσεις τους οι δυο ηγέτες φανέρωσαν εκ νέου τις σοβαρές διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου σε ό,τι αφορά τη δράση της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν έλειψαν φυσικά τα μηνύματα φιλίας. Τόσο ο αμερικανός πρόεδρος όσο και ο κινέζος ομόλογός του επισήμαναν την ανάγκη ειρηνικής συνεργασίας των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, με τον κ. Ομπάμα να σχολιάζει ότι οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν την ακμή της Κίνας ως έναν ειρηνικό, σταθερό, πλούσιο, και υπεύθυνο παίχτη στις παγκόσμιες υποθέσεις» και τον κ. Σι να δηλώνει από την πλευρά του πως στόχος της Κίνας είναι να «χτίσει ένα νέο μοντέλο» στην σχέση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.

Όμως, οι δυο άνδρες δεν δίστασαν να διαφωνήσουν ανοιχτά για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που χαρακτηρίζουν τις σινο-αερικανικές σχέσεις.

Αναφερόμενος στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου η Κίνα ανταγωνίζεται μια σειρά ασιατικών γειτονικών για την αξιοποίηση διαφιλονικούμενων υδάτων, ο κ. Σι έμεινε αμετακίνητος στην σκληρή στάση του Πεκίνου, λέγοντας λιτά ότι τα νησιά της Νότιας Σινικής «ανήκουν στην Κίνα από την αρχαιότητα». Προσέθεσε πως ο ασιατικός γίγαντας έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την αυτοκυριαρχία του.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις – που επιχειρούν στην περιοχή εδώ και λίγους μήνες – θα συνεχίσουν να κινούνται «οπουδήποτε επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο», με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα νησιά της Νότιας Σινικής ως κτήση της Κίνας.

Οι δυο πρόεδροι αναφέρθηκαν στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα, όμως από τις δηλώσεις του δεν φάνηκε καμία συμφωνία ή σύγκλιση για το θέμα.

Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Σι δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο για αμοιβαία επιμόρφωση, όμως ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός για την «διαφορετική διαδρομή» και τις διαφορετικές παραδόσεις που έχει η κάθε χώρα.

You may also like

More in Διεθνή