Βασικό σημείο διαφωνίας είναι το αίτημα του Λονδίνου για περιορισμό των δικαιωμάτων των μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει στα υπόλοιπα ζητήματα που θέτει το Λονδίνο.
Επιστολή προς τους ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την πορεία την διαπραγματεύσεων για τις αλλαγές που ζητά η Βρετανία στη σχέση της με τις Βρυξέλλές έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να έλθουν σε συμφωνία τον Φεβρουάριο.
Βασικό σημείο διαφωνίας – όπως αναμενόταν – είναι το αίτημα του Λονδίνου ότι οι μετανάστες από χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να συμπληρώνουν τέσσερα χρόνια διαμονής και ασφάλισης στην Αγγλία προτού αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα κοινωνικά επιδόματα ή παροχές.
Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να μειώσει τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη, όμως οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται τις βρετανικές προτάσεις ως κίνδυνο για την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης και για την ενιαία αγορά εργασίας.
Αντίθετα, κοινός τόπος φαίνεται να διαμορφώνεται – σταδιακά – στις άλλες τρεις δέσμες προτάσεων που έχει καταθέσει το Λονδίνο, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εννέα κρατών-μελών της Ε.Ε. που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, την αύξηση εξουσιών των εθνικών κοινοβουλίων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη Γηραιά Ήπειρο.
Ο κ. Τουσκ προειδοποιεί τους ηγέτες των 28 ότι η «αβεβαιότητα» γύρω από το μέλλον της Βρετανίας στην ενωμένη Ευρώπη λειτουργεί ως «αποσταθεροποιητικός παράγοντας» και για το λόγο αυτό θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση «το ταχύτερο δυνατό».
Ωστόσο, σημειώνει πως μολονότι οι «προσδοκίες» της βρετανικής πλευράς θα πρέπει να ικανοποιηθούν, η συμφωνία θα πρέπει να εδράζεται στα θεμέλια πάνω στα οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.