Διεθνή

Συμφωνία «ορόσημο» για την ομαλοποίηση σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου

0CA44C1B379583D34F69E6C0D223F2B6.jpgΜεταξύ άλλων, δυο πλευρές συμφώνησαν για την παραχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων στις σερβικές κοινότητες οι οποίες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου, σε ένα ακόμα βήμα απομάκρυνσης από τον πόλεμο του 1998-99.

Σε συμφωνία «ορόσημο» για την περαιτέρω ομαλοποίηση των διμερών σχέσεών τους κατέληξαν Σερβία και Κόσοβο, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης τη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις κορυφής.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την παραχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων στις σερβικές κοινότητες οι οποίες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, ενώ από την άλλη πλευρά το Κόσσοβο θα λάβει για πρώτη φορά δικό του κωδικό για διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις.

Συμφωνήθηκαν ακόμα η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών και η χρήση της συμβολικής γέφυρας της Μιτρόβιτσα, η οποία χωρίζει τις κοσοβάρικες (πληθυσμιακά αλβανικές) και σερβικές κοινότητες.

Και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία.

Τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα επιδιώκουν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι να σημειώνει πως οι λύσεις που επετεύχθησαν στις διαπραγματεύσεις «επιτρέπουν στις δυο πλευρές να προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό τους δρόμο».

Οι σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου είναι τεταμένες από το 2008, όταν η Πρίστινα αποφάσισε να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από το Βελιγράδι, το οποίο από την πλευρά του αρνείται να προσφέρει αναγνώριση στον γείτονά του.

Η κρίση άρχισε κατά τον πόλεμο του 1998-99, όταν Σερβία και Μαυροβούνιο (ενιαίο κράτος τότε) επενέβησαν στα εδάφη του σημερινού Κοσόβου εναντίων των ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK). Η σύρραξη έληξε με την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων και τη διάλυση του UCK, μετά και από εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών του NATO κατά των Σέρβων.

Σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς της συμφιλίωση, στις αρχές του Αυγούστου η Βουλή του Κοσόβου ενέκρινε τη συγκρότηση ενός ειδικού δικαστηρίου το οποίο θα ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν από άνδρες του UCK κατά τον πόλεμο. Εάν οι έρευνες προχωρήσουν, το Κόσοβο θα γίνει ο τελευταίος «γόνος» της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας που θα δικάζει εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τους εμφυλίους που σάρωσαν τα Βαλκάνια την δεκαετία του 1990.

Η Ε.Ε. εκτιμά πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία, όμως δεν αποκλείεται να προκύψουν προβλήματα λόγω των ιστορικών και προσωπικών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ του πολιτικού κόσμου του Κοσόβου και του διαλυμένου UCK.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή