Μόνο για τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης επετεύχθη σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο η συμφωνία στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών.
Αντίθετα «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ενώ δεν υπάρχει ακόμα πλήρης συμφωνία για τον «κόφτη», τον μηχανισμό, δηλαδή, των εφεδρικών μέτρων.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο τα μέτρα που πρέπει να ψηφισθούν από την ελληνική Βουλή για να αποδεσμευθεί η πρώτη δόση χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:
– Χρηματοοικονομική βιωσιμότητα
– Δημοσιονομική σταθερότητα
– Ανταγωνισμός
– Εκσυχρονισμός του Δημοσίου
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε το πρόγραμμα «τεράστιο στο εύρος του» και δήλωσε πως έχουν γίνει πολλά από τον Αύγουσστο καθώς έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Απομένει τώρα να νομοθετηθούν τα 17 προαπαιτούμενα και να ελεγχθούν από τους Θεσμούς για να εκταμιευθεί η δόση. Πέρα από τα μέτρα για να φτάσει η Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, υπάρχουν και μέτρα για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων, τη νομοθεσία των κόκκινων δανείων και την μεταρρύθμιση του ανταγωνιστικού πλαισίου.
Στο ζήτημα του ανταγωνιστικού πλαισίου της χώρας τα μέτρα προβλέπουν το άνοιγμα μεγάλων αγορών όπως αυτή του ηλεκτρισμού, με το σπάσιμο μονοπωλίου της ΔΕΗ και την μείωση του ποσοστού της κατά τουλάχιστον 50%.
Ο Ευρωπαιος αξιωματούχος χαρακτήρισε «τεράστια» την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με έμφαση στη «ρίζα του προβλήματος». Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο όλοι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν σύνταξη βάση της νέας φόρμουλας και οι υφιστάμενοι θα δουν τις συντάξεις τους να «παγώνουν» μέχρι να εξισορροπηθούν με το νέο πλαίσιο βάσει του πληθωρισμού.
Aποστολή