Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο αναζητά η Ισπανία, με τον βασιλιά Φελίπε να αρχίζει νέο γύρο συνομιλιών με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τετάρτη, ώστε να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο όπου έχει περιέλθει η Ισπανία.
Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για το σχηματισμό μιας πολιτικής συμμαχίας ώστε να κυβερνήσει με τους αριστερούς σοσιαλιστές και το κεντρώο κόμμα Ciudadanos, μια ημέρα αφότου ανέβαλε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο κ. Ραχόι, αρχηγός του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), εξέπληξε χθες Παρασκευή τους αντιπάλους του ανακοινώνοντας ότι αρνείται την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του προσέφερε ο βασιλιάς Φελίπε, καθώς δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη από άλλα κόμματα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου, που δεν έδωσε σε κανένα κόμμα απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο βασιλιάς θα αρχίσει νέο γύρο συνομιλιών με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τετάρτη, ώστε να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο όπου έχει περιέλθει η Ισπανία, πάνω από έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου.
Ο κ. Ραχόι υποστήριξε πως μία συμμαχία ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους κεντρώους Ciudadanos παραμένει «η πιο εύλογη επιλογή». «Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι η άποψή μας», δήλωσε ο κ. Ραχόι σε ομιλία του σε συγκέντρωση του κόμματος στην Κόρντοβα, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Την Παρασκευή πάντως, σε μία κίνηση που μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά για τη συγκρότηση κυβέρνησης της αριστεράς, ουσιαστικά καλώντας τον μονάρχη να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάθεσης της εντολής σε αριστερές δυνάμεις.
Ακόμα όμως και σε περίπτωση που Podemos και Σοσιαλιστές συμφωνήσουν να συνεργαστούν, οι έδρες που ελέγχουν στη Βουλή δεν αρκούν ώστε να σχηματίσουν πλειοψηφική συμπολίτευση.
Στις ατελέσφορες εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, οι Σοσιαλιστές αναδείχτηκαν δεύτερη δύναμη αποσπώντας 90 έδρες, οι Podemos ακολούθησαν με 69 έδρες και η Ενωμένη Αριστερά εξέλεξε εννέα βουλευτές.
Η ισπανική Βουλή έχει 350 έδρες, άρα το άθροισμα 168 βουλευτών που διαθέτουν οι τρεις παρατάξεις απέχει κατά οκτώ από το φράγμα των 176 εδρών που δίνει απόλυτη πλειοψηφία. Το Λαϊκό Κόμμα ελέγχει 123 έδρες.