Πριν τη συνάντηση, οι δυο ηγέτες εξαπέλυσαν βολές ειρωνείας κατά της Ε.Ε., με αφορμή την απουσία ευρωπαίων ηγετών από τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που φιλοξενούνται στο Αζερμπαϊτζάν.
Με κύριο αντικείμενο την κατασκευή του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream συναντήθηκαν το Σάββατο, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς διαμείφθηκε κατά τη συνάντηση, όμως ανέφερε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης πως οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς.
Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom και η τουρκική κυβέρνηση έχουν ήδη συμφωνήσει πως οι παραδόσεις αερίου θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο του 2016. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι υπουργοί Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και Ταμέρ Γιλντίζ, αλλά και ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.
Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο των Ευρωπαϊκών Αγώνων που διοργανώνει το Αζερμπαϊτζάν. εν μέσω έντονων επικρίσεων για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Πριν την έναρξη των επαφών, οι δυο ηγέτες άφησαν ειρωνικά υπονοούμενα για την απουσία ευρωπαίων ηγετών από τους αγώνες.
«Αποκαλούνται Ευρωπαϊκοί Αγώνες, αλλά δεν παρευρίσκεται κανένας ηγέτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο κ. Ερντογάν. «Η Τουρκία, υποψήφια για ένταξη [στην ενωμένη Ευρώπη], εκπροσώπησε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», απάντησε χαμογελώντας ο κ. Πούτιν.
Ήταν η πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών αφότου ο κ. Πούτιν δυσαρέστησε έντονα την Άγκυρα με την απόφασή του να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώθηκαν τον Απρίλιο στο Ερεβάν για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γενοκτονία των Αρμενίων (1915).
Turkish (Greek) Stream
Ο Turkish Stream – που αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη καχυποψία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρακάμπτοντας στρατηγικά το δίκτυο αγωγών της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγαλύτερης κρίσης στις σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Πρόκειται για το διάδοχο του αγωγού South Stream, ο οποίος θα έμπαινε στην Ε.Ε. μέσω Βουλγαρίας, αλλά τελικά ακυρώθηκε τον Δεκέμβριο, μετά από έντονες πιέσεις της Κομισιόν προς την βουλγαρική κυβέρνηση.
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης του Turkish Stream στην Ε.Ε. μέσω του ελληνικού εδάφους (υπό το όνομα Greek Stream), με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη να έχει εκτιμήσει πως η σχετική σύμβαση μπορεί να υπογραφεί ακόμα και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία για το οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στις 18-19 Ιουνίου.
Ο αγωγός θα έχει χωρητικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου κατ’ έτος. Εξ αυτών, τα 16 δισ. κμ θα διοχετεύονται στην τουρκική αγορά, αφήνοντας 47 δισ. κμ για την ευρωπαϊκή αγορά, που αποτελεί άλλωστε τον τελικό στόχο της Μόσχας και του κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom.
Πέραν του σκεπτικισμού των Βρυξελλών, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατασκευή του Turkish Stream, με τον αρμόδιο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοθστάιν, να έχει επανειλημμένα καλέσει την Αθήνα να εστιάσει στον υπό κατασκευή αγωγό TAP, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ε.Ε.