Οικονομία

Συνάντηση Σκουρλέτη – κοινωνικών εταίρων για την αύξηση του κατώτατου μισθού

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Με κοινή στρατηγική αναμένεται να προσέλθουν οι εργοδοτικοί φορείς στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας κ. Πάνο Σκουρλέτη σήμερα, ο οποίος θα παρουσιάσει στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
 
Οι περισσότερες εργοδοτικές οργανώσεις εξέφρασαν ήδη τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της κυβέρνησης να τις «παρακάμψει» καθορίζοντας με νόμο τα ελάχιστα μισθολογικά όρια στα 650 ευρώ μικτά από 1/10/2015 και στα 751 ευρώ από 1/7/2016. 

Η άπαξ νομοθετική παρέμβαση για τον καθορισμό των ελάχιστων μισθολογικών ορίων κρίθηκε αναγκαία σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Πάνο Σκουρλέτη για να αποκατασταθούν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις  οι εργασιακές  σχέσεις που αποδιαρθρώθηκαν εν μία νυκτί με το δεύτερο μνημόνιο. Στη συνέχεια ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβαση εργασίας. Επιπλέον καταργούνται οι μισθολογικές διαφοροποιήσεις για τους νέους και ενεργοποιούνται τα επιδόματα πολυετίας (ωριμάνσεις) που παρέμεναν παγωμένα από το 2012. 

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διαμηνύουν ότι παρά την εμμονή μερίδας των δανειστών η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πολιτική καθώς δεν μπορεί να «φτωχοποιηθεί» περαιτέρω η ελληνική κοινωνία και δεν έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο. 

Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με το στίγμα που έχει δώσει είναι φανερό ότι δύσκολα  θα εγκρίνει οποιαδήποτε αλλαγή εκτός μνημονίου στα εργασιακά. Αντίθετα φαίνεται να επιμένει  στη λήψη επιπλέον μέτρων για τις ομαδικές απολύσεις. 

Ο υπουργός Εργασίας, εκτός από τα βέλη της αντιπολίτευσης, δέχεται και τις αντιδράσεις των εργοδοτών -εν πολλοίς αναμενόμενες- που φθάνουν ήδη στο γραφείο του με τη μορφή ανακοινώσεων και επιστολών.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών προειδοποίησε σε επιστολή του για τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, καθώς όπως αναφέρει, το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα με βάση διεθνείς οργανισμούς είναι υψηλότερο κατά 9,6% από την Ισπανία και κατά 1089% από την Βουλγαρία.

Ο ΣΕΒ δηλώνει ότι θα συμμετέχει στο διάλογο με διάθεση συνεννόησης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας έχει τονίσει ότι δεν αντέχουν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ωστόσο οι επιχειρήσεις  -μέλη του -υπενθυμίζει ο σύνδεσμος- αφενός στην πλειοψηφία τους δεν μείωσαν τους κατώτατους μισθούς στα 586 ευρώ και αφετέρου πάντα εφαρμόζουν τους νόμους. 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης υποστηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας τονίζοντας ότι είναι μια ευκαιρία ο θεσμός των διαπραγματεύσεων να τεθεί σε «καθαρή» νέα βάση χωρίς υπερβολές και παθογένειες. Προς το παρόν, προσθέτει, δεν έχει λάβει δυσοίωνα μηνύματα από τον κόσμο του εμπορίου ότι δεν θα εφαρμόσει την αύξηση του κατώτατου μισθού.  

Η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι η αύξηση στα 751 ευρώ θα έπρεπε να γίνει σε βάθος 3ετίας για να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ ζήτησε και επιπλέον μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων όπως κάλυψη μέρους των εργοδοτικών εισφορών. 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης τάσσεται υπέρ της αύξησης των μισθών εκφράζονται δύο ενστάσεις:

-θα έπρεπε να διατηρηθούν οι χαμηλότερες αμοιβές για τους νέους ως κίνητρο για προσλήψεις προκειμένου να μην αυξηθεί η ανεργία στις ηλικίες έως 25 ετών.

– Θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η ημερομηνία εφαρμογής των μισθολογικών αυξήσεων για τον τουρισμό καθώς την 1η Οκτωβρίου 2015 λήγει η τουριστική σεζόν ενώ  την 1η Ιουλίου 2016 βρίσκεται στο μέσον της . 

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα προβλέπει την ολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους όρους που ίσχυαν πριν από τα μνημόνι .  Μάλιστα, εισάγει ένα νέο είδος συλλογικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων. Δηλαδή, δεν αρκεί η υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης στη θυγατρική εταιρία ενός ομίλου. Πρέπει να συνδέονται οι επιμέρους συμβάσεις με την κεντρική σύμβαση που θα συμφωνηθεί σε επίπεδο ομίλου ώστε να μην υπάρχουν μισθολογικές και θεσμικές διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, ο όμιλος του ΟΤΕ περιλαμβάνει την Cosmote, την Οtenet και τον Γερμανό. Είναι γνωστό ότι θυγατρικές του ομίλου προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό χωρίς επιδόματα και αξιώσεις αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. Αντίθετα, στην κεντρική υπηρεσία οι υπάλληλοι απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια. 

 Η νέα διαπραγμάτευση σε επίπεδο ομίλων «ενόχλησε» τις εταιρίες καθαρισμού κτιρίων που ήδη έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο. Οι συγκεκριμένες εταιρίες διαθέτουν έως και 25 θυγατρικές με εργαζόμενους προσωρινής απασχόλησης. Έτσι καταφέρνουν να «κτυπούν» δουλειές του δημοσίου αφού επιβαρύνονται με ελάχιστο εργασιακό κόστος. 

Το νομοσχέδιο παρέχει εναλλακτικές λύσεις για τη διευκόλυνση του διαλόγου στις περιπτώσεις που τα σωματεία δεν βρουν «πρόθυμους» εργοδοτικούς φορείς να συζητήσουν τα μισθολογικά τους αιτήματα. Έτσι, προβλέπεται:

– η υποχρέωση των εργοδοτικών οργανώσεων για διαπραγμάτευση ανεξάρτητα από τη ρητή σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους.

– σε περίπτωση απουσίας κλαδικής εργοδοτικής οργάνωσης , η διαπραγμάτευση μπορεί να γίνε με μεμονωμένους εργοδότες (μέχρι 10) που απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου με εναλλακτική δυνατότητα την συμμετοχή της υπερκείμενης εργοδοτικής οργάνωσης στις διαπραγματεύσεις. ( πχ ΣΕΒ)

– επανέρχεται η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων όταν υπογράφονται από εργοδοτικές οργανώσεις που τα μέλη τους απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον κλάδο.

You may also like