Διεθνή

Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος του καρτέλ Los Zetas στο Μεξικό

BCF3088EEF5AB5E61B17C326808E188F.jpgΟι μεξικανικές αρχές προσέφεραν δύο εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του, ενώ οι αρχές των ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει από τη δική τους πλευρά για $5 εκατ.

Οι αρχές του Μεξικού ανακοίνωσαν τη σύλληψη του Όμαρ Τρεβίνιο Μοράλες, ηγετικού στελέχους του καρτέλ Los Zetas. Οι μεξικανικές αρχές προσέφεραν δύο εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του, ενώ οι αρχές των ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει από τη δική τους πλευρά για $5 εκατ.

Η σύλληψη του Τρεβίνιο σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες έπειτα από εκείνη του Σερβάντο Γκόμες, ή «Λα Τούτα», του ηγέτη της συμμορίας των Ναϊτών Ιπποτών, του πλέον καταζητούμενου «αφεντικού» συμμορίας που παρέμενε ασύλληπτος στο Μεξικό.

Στη συμμορία των Σέτας επιρρίπτεται η ευθύνη για μερικές από τις πιο πολύνεκρες ακρότητες που έχουν διαπράξει καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό, όπου το κύμα της βίας των συμμοριών που ξέσπασε το 2007 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100.000 ανθρώπους από το 2007.

Η συμμορία είχε αποδυναμωθεί μετά το θάνατο του πρώην επικεφαλής της, του Εριμπέρτο Λασκάνο, το 2012, και τη σύλληψη του διαδόχου του Μιγκέλ Άνχελ Τρεβίνιο το 2013.

Ο Όμαρ Τρεβίνιο αναδείχθηκε κατόπιν σε έναν από τους βασικούς ηγέτες της συμμορίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ανάμεσα στις πιο μακάβριες ενέργειες οι οποίες αποδίδονται στους Σέτας είναι οι σφαγές δεκάδων μεταναστών εργατών, ο εμπρησμός ενός καζίνου στο Μοντερέι το 2011 όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 52 άνθρωποι, αλλά και το ότι μέλη της συμμορίας αυτής είχαν εγκαταλείψει 49 ακέφαλα πτώματα κοντά στην ίδια πόλη το 2012.

Η συμμορία Λος Σέτας, η οποία ιδρύθηκε από απότακτους άνδρες των ειδικών δυνάμεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αρχικά δρούσε ως μια ομάδα εκτελεστών του καρτέλ του Κόλπου, το οποίο δρα κατά μήκος των μεξικανικών συνόρων με την πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ και είναι μια από τις παλαιότερες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό. Αλλά οι Σέτας αυτονομήθηκαν στις αρχές του 2010, εξέλιξη που συνέπεσε με την πιο βίαιη, αιματηρή φάση του λεγόμενου πολέμου των ναρκωτικών στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Πάντως οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι συλλήψεις ορισμένων από τους ηγέτες των συμμοριών ασφαλώς δεν θα σημάνει το τέλος της δράσης τους, η κυριότερη δραστηριότητα των οποίων είναι η διακίνηση ναρκωτικών, αλλά μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μικρότερων, πιο αποφασισμένων —και πιο επιθετικών— συμμοριών.

Το 2010 ο Όμαρ είχε πει σε έναν πληροφοριοδότη ότι έχει σκοτώσει πάνω από 1.000 ανθρώπους και ο αδελφός του 2.000, σύμφωνα με μια κατάθεση που έχει στη διάθεσή του ένα αμερικανικό δικαστήριο.

You may also like

More in Διεθνή