Τον περιορισμό της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη μέσω της αντιμετώπισης εγκληματικών ομάδων που δρουν στην Τουρκία και πλουτίζουν εκμεταλλευόμενες την ανάγκη αθώων ανθρώπων φαίνεται στοχεύει η Ε.Ε.
Οδούς συνεργασίας με την Τουρκία προκειμένου να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών που προωθούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη αναμένεται να εξετάσουν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal».
Μιλώντας στην εφημερίδα, η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέζνα Πούσιτς, εκτίμησε ότι η Ε.Ε. μπορεί να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με την Άγκυρα για τον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών «μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες».
«Ευτυχώς λαμβάνονται κάποια μέτρα ώστε να μιλήσουμε στους τούρκους εταίρους μας», δήλωσε η κ. Πούσιτς, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία «δικαιούται απόλυτα» οικονομική στήριξη από την Ευρώπη, με δεδομένο τον όγκο των σύρων προσφύγων που έχει φιλοξενήσει στο έδαφός της.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε πως η Κομισιόν προσπαθεί να ανακατευθύνει έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να στηρίξει οικονομικά την Τουρκία.
Η γειτονική χώρα εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 2,2 εκατομμύρια εκτοπισμένους Σύρους, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει δαπανήσει περίπου 6,7 δισεκ. ευρώ για τις ανάγκες τους. Περίπου 500.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν εισέλθει στην Ευρώπη τους πρώτους εννέα μήνες του 2015.
Σε μια ένδειξη της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει η Ευρώπη στην Τουρκία όσον αφορά την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, κατά τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα έχει υποδεχτεί μια σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων, ανάμεσά τους και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την τουρκική πλευρά σχετικά με επαφές μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών. Είναι ωστόσο γνωστό ότι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της ευρωπαϊκής πλευράς είναι πως τα δίκτυα διακινητών που ανθίζουν στην Τουρκία και τη Λιβύη θα παγιώσουν την ισχύ τους, όπως συνέβη με παρόμοιες οργανώσεις στη Λατινική Αμερική, οι οποίες μετέφρασαν τον αυξημένο πλούτο τους σε πολιτική επιρροή.