Η γύρω περιοχή έχει περιέλθει εδώ και μήνες στο συριακό βραχίονα της Αλ Καίντα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση προβαίνει σε μια τέτοια επιχείρηση.
Ένας Φραγκισκανός ιερέας και 20 ακόμη Χριστιανοί απήχθησαν στη Συρία από το Μέτωπο Αλ Νούσρα, ανέφερε το Τάγμα των Φραγκισκανών σήμερα.
Οι απαγωγείς ανήκουν στο βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρίας, που πολεμά εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Από τη στιγμή που απήχθησαν, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο χωριό Κουνίγια (βορειοδυτικά) κοντά στην τουρκική μεθόριο, το Τάγμα δεν έχει λάβει κανένα νέο από τον Χάνα Τζάλουφ, εφημέριο στο Κουνίγια, ούτε τους ενορίτες του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, επικεφαλής της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων.
«Δε γνωρίζουμε τι να κάνουμε, δε γνωρίζουμε σε ποιον να μιλήσουμε, δεν είμαστε σε θέση να έλθουμε σε επαφή με οποιονδήποτε» επισήμανε ο ίδιος εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία.
«Εκείνοι (οι απαγωγείς) λένε: “συλληφθέντες”, εμείς λέμε “απαχθέντες”», υπογράμμισε αναφερόμενος στον ιερωμένο και τους πιστούς.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Fides, επικαλούμενο τον επίσκοπο Ζορζ Άμπου Κάζεν, τον εφημέριο του Χαλεπίου στη Συρία, μετέδωσε ότι 20 Χριστιανοί απήχθησαν μαζί με τον ιερέα.
«Ανάμεσα στους απαχθέντες βρίσκονται νέοι, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια», δήλωσε ο ίδιος.
Ένα πρόσωπο από τους κόλπους της χριστιανικής κοινότητας στα περίχωρα είπε πως μέλη του Μετώπου αλ Νούσρα είχαν «εξοργιστεί με τον πατέρα Χάνα επειδή αρνήθηκε να τους δώσει ένα μέρος της συγκομιδής ελιών από τα χωράφια που ανήκουν στο μοναστήρι.»
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή που ανέφερε ένας μαχητής της συριακής αντιπολίτευσης στην περιοχή, ο Ιμπραΐμ αλ Ιντλίμπι, η εξτρεμιστική οργάνωση ήθελε να πάρει υπό τον έλεγχό της ένα κτίριο του μοναστηριού στο οποίο κατοικούν πιστοί.
Ο ιερέας προσέφυγε σε ένα θρησκευτικό δικαστήριο εναντίον του Μετώπου αλ Νόσρα – και δύο ημέρες αργότερα, εξαφανίστηκε, τόνισε ο ίδιος.
Το Αλ Νόσρα «εισήλθε στο μοναστήρι του Κουνίγια και κατέστρεψε τα πάντα» δήλωσε το ίδιο πρόσωπο, που προέρχεται από την χριστιανική κοινότητα και ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το χωριό Κουνίγια και πολλά χωριά στις γύρω περιοχές έχουν εδώ και μήνες περιέλθει υπό τον έλεγχο του Αλ Νόσρα, όμως είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση προχωρά σε μια τέτοια επιχείρηση.
Περίπου 1.500 Χριστιανοί ζούσαν στο χωριό Κουνίγια πριν από τον πόλεμο.
Σήμερα υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες· κυρίως ηλικιωμένους που ασχολούνται με τη γεωργία.
Σε ερώτηση που τέθηκε για τη συμπεριφορά με την οποία το Αλ Νόσρα αντιμετωπίζει τους χριστιανικούς πληθυσμούς, το τάγμα κράτησε διακριτική στάση και περιορίστηκε στο να μιλήσει για «περιορισμούς» που επιβλήθηκαν στην άσκηση της πίστης προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο τον τοπικό πληθυσμό.