Οικονομία

Συστήνονται κοινές Επιτροπές για τον TAP

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Θετική διάθεση στο αίτημα να ξεκινήσει διάλογος πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις  της ελληνικής κυβέρνησης είχαν οι εκπρόσωποι της Socar και της BP, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποίησαν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στόχος είναι να υπάρξουν τα κατάλληλα αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα σχετικά με τον ΤΑP.  Σύμφωνα με το υπουργείο Ανασυγκρότησης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οριστούν τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στις κοινές επιτροπές για την εξέταση του θέματος αυτού, αλλά και των άλλων ζητημάτων που αφορούν στην καλύτερη προετοιμασία για την υλοποίηση του έργου. 

Ειδικότερα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας συναντήθηκε, στο πλαίσιο του διαλόγου για το έργο του ΤΑP  με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊζάν στην Ελλάδα κ. R. Mustafayev, τον Αντιπρόεδρο Επενδύσεων και Μάρκετινγκ της SOCAR κ. El. Nassirov, τον Αναπληρωτή Αντιπρόεδρο Επενδύσεων και Μάρκετινγκ της SOCAR κ. A. Mammadov  και τον Αντιπρόεδρο της ΒΡ για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου κ.  Joe Murphy. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Σπ. Παλαιογιάννης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Ε. Ουζουνίδου, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας κ. Απ. Αλεξόπουλος, ο συνεργάτης του υπουργού κ. Ν. Γεωργακάκης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τα αιτήματα του κ. Λαφαζάνη είναι η  συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας χωρίς τίμημα, η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και να εισπράττει η Ελλάδα ετήσια τέλη για τη διέλευση του αγωγού επί ελληνικού εδάφους. 

Ο υπουργός Π. Λαφαζάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον εποικοδομητικό διάλογο που έχει με την ΒΡ και τη SOCAR για τον ΤΑΡ. Επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στον αγωγό, η οποία προχωρά στις αναγκαίες ενέργειες για την ταχύτερη υλοποίησή του. Παράλληλα υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση την αναγκαιότητα να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα, πέραν αυτών που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες από όπου θα διέρχεται ο αγωγός.

Το θέμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar δεν απασχόλησε πολύ τον υπουργό και τους Αζέρους.  Να σημειωθεί ότι η συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ στη Socar υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2013. Μαζί της υπεγράφη και άλλη συμφωνία μετόχων μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar. Το τίμημα της συμφωνίας ήταν 400 εκατ. ευρώ για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ). Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα απαντούσε μέχρι τον Μάρτιο, αλλά όπως φαίνεται αυτό θα καθυστερήσει περαιτέρω. Παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία θα προχωρήσει, “πετώντας” το μπαλάκι  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού αναμένει την απόφαση της Κομισιόν.

You may also like